Haku Menu

Verenluovutuksen koronakäytännöt 2.12. alkaen

2.12.2020 9:30

Verenluovuttajien turvallisuudesta pidetään huolta myös poikkeusaikana. Käytössä ovat pandemian aikaiset varotoimet, joista tärkeimmät ovat hyvä käsihygienia sekä riittävät turvavälit. Verenluovutukset tapahtuvat ajanvarauksella, ja luovutustilaan pääsevät vain verenluovuttajat. Kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti.

Tulijoilta varmistetaan heti saapuessa, ettei heillä ole flunssaoireita, minkä jälkeen jokainen luovuttaja ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin. Tilojen puhdistusta on tehostettu, ja henkilökunta pysyy kotona, jos heillä on pienimpiäkään flunssaoireita. Lapsia tai saattajia ei toistaiseksi sallita luovutustilassa, poikkeuksena luovuttajan henkilökohtainen avustaja (esim. kuulovammaisilla).

Suosittelemme verenluovuttajille vahvasti suu-nenäsuojusten käyttöä. Saat kasvomaskin ilmoittautuessasi. Myös henkilökuntamme käyttää kasvomaskeja. Maski on otettava pois juomisen yhteydessä ja luovuttajan tunnistamiseksi.

Verenluovutustilaisuudet eivät ole laissa tarkoitettuja yleisötilaisuuksia (Aluehallintoviraston lausunto). Toimivan verihuollon turvaaminen on välttämätöntä kaikissa tilanteissa. Se edellyttää liikkuvaa veripalvelutoimintaa ja luovutustilaisuuksien järjestämistä. On ensiarvoisen tärkeää, että verenluovutustilaisuudet järjestetään, sillä verenluovuttajia tarvitaan yhä vakavasti sairaiden ja onnettomuuksien uhrien hoitamiseksi. 

Huom! Tämän uutisen jälkeen käytäntöihin on voinut tulla muutoksia

Katso ajankohtaiset koronakäytänteet ja luovutusrajoitukset täältä