Haku Menu

Verenluovuttajien aktiivisuutta tarvitaan koronaepidemian jatkuessa

9.4.2021 9:00

Verenluovuttajia tarvitaan joka arkipäivä noin 800 koronatilanteen kiristymisestä huolimatta, sillä sairaaloiden verivarastojen on pysyttävä riittävinä myös poikkeusoloissa. Verenluovutukseen on edelleen turvallista tulla.

Verenluovuttaja käyttää kirurgista kasvomaskia.


”Esimerkiksi leikkaus- ja syöpäpotilaat, onnettomuuksien uhrit, synnyttävät äidit ja keskoslapset tarvitsevat verensiirtoja myös poikkeusoloissa. Siksi on tärkeää, että verenluovutukseen pystyvät ihmiset pysyvät aktiivisina”, sanoo Veripalvelun verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström.

Verenluovutus on turvallista

Verenluovutuksessa käyminen on koronaepidemian aikana edelleen turvallista. Veripalvelu huolehtii verenluovutuksen turvallisuudesta koronaepidemian aikana useilla varotoimilla:

  • Verenluovuttajat otetaan vastaan ajanvarauksella. Näin varmistetaan turvavälien toteutuminen.

  • Verenluovutuspisteissä edellytetään Veripalvelun tarjoaman kirurgisen maskin käyttöä.

  • Jokainen luovuttaja ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin luovutustilaan saapuessaan sekä sieltä lähtiessään. Luovuttajille on tarjolla mahdollisuus käsidesinfektioon ja suunenäsuojuksen vaihtoon tilassa oleskelun aikana.

  • Verta voi luovuttaa vain, jos on oireeton.

Koronavirustartunnan jälkeen tulee odottaa paranemisen jälkeen vähintään 14 vrk ennen luovutusta. Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen koronavirusinfektion jälkeen varoaika on 3 kuukautta. Koronaviruspositiiviselle henkilölle altistuminen estää luovutuksen tartuntatautilääkärin määräämän virallisen karanteenin ajan.


Huom! Tämän uutisen jälkeen käytäntöihin on voinut tulla muutoksia.