Haku Menu

Verenluovuttajia tarvitaan myös epidemia-aikana

17.3.2020 8:30

Kun koronavirusepidemia leviää Suomessa, Veripalvelu pyrkii varmistamaan toimintakykynsä ja verivalmisteiden ja palveluiden saatavuuden sekä toiminnan yleisen jatkuvuuden, kun osa suomalaisista on sairaana. Verenluovuttajia tarvitaan yhä vakavasti sairaiden ja onnettomuuksien uhrien hoitamiseksi.

Hallitus linjasi 16.3.2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjauksessa muun muassa rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Verenluovutus on edelleen erittäin tärkeää potilaiden hoidon turvaamiseksi ja verenluovutuspisteet pidetään auki tässä poikkeuksellisessakin tilanteessa. Katso verenluovutuspaikat ja niiden ajantasaiset aukioloajat.

Verenluovuttajia tarvitaan myös epidemian aikana, koska potilaat tarvitsevat silloinkin verivalmisteita ja hoitoa. Onkin erittäin tärkeää, että terveeksi itsensä tuntevat jatkavat verenluovutusta. Epidemian myötä veren tarve oletettavasti laskee, koska suunniteltuja, kiireettömiä leikkauksia ei tehdä.

Verenluovuttaminen on turvallista, sillä paikalla on vain ihmisiä, jotka tuntevat olonsa terveeksi. Verenluovutuksessa on lisätty pintojen puhdistusta, ja mm. käsidesiä on tarjolla kaikissa paikoissa. Suosittelemme käsien pesua tai käsidesin käyttöä luovutuspisteeseen tullessa. Verenluovutus ei laske immuniteettia.

Seuraa Veripalvelun tiedotusta ja toimi veren tarpeen mukaan. Tule luovuttamaan, jos saat kutsun ja olet terve. Verta voi luovuttaa, jos ja kun tuntee itsensä terveeksi ja täyttää voimassa olevat luovutusedellytykset. Varmista verenluovutuspisteen tilanne ja aukioloajat vielä ennen lähtöäsi, sillä osa tilaisuuksista voidaan joutua perumaan epidemian vuoksi. Kehotamme luovuttajia tulemaan ensisijaisesti ajanvarauksella, jolloin voimme välttää ruuhkautumista.

Veripalvelun pandemiaryhmä seuraa aktiivisesti tilannetta ja ohjeistuksia sekä Suomessa että kansainvälisesti. Ryhmä kokoontuu epidemiavaiheessa tarvittaessa päivittäin ja arvioi tarpeellisia toimenpiteitä.

THL:n ajankohtaistiedote koronaviruksesta


Tiedotetta päivitetty 17.3.2020


Huom! Tämän uutisen jälkeen käytäntöihin on voinut tulla muutoksia

Katso ajankohtaiset koronakäytänteet ja luovutusrajoitukset täältä