Haku Menu

Uusi menetelmä mahdollistaa veriryhmän määrittämisen geenitiedoista

13.7.2021 9:55

Verenluovuttajan geenitietoja voidaan pian hyödyntää veriryhmän ja kudostyypin määrittelyssä. Osa esimerkiksi pitkäaikaisissa syöpähoidoissa olevista potilaista tarvitsee hyvinkin tarkkaan heille sovitettuja verivalmisteita. Nyt Veripalvelussa tutkitaan, miten geenitietoja voidaan hyödyntää löytämään tehokkaasti ja nopeasti ”täsmä”-verenluovuttajia potilaille.

Veripalvelun biopankkinäytteitä valkotakkisen tutkijan käsissä.

Osallistut myös tähän tutkimukseen, kun liityt Veripalvelun biopankkiin.

Veripalvelu on kehittänyt uuden, luovuttajan genomitietoja hyödyntävän menetelmän oman biopankkitoimintansa avulla. Tiedon avulla voidaan ohjata verenluovuttajien kudostyypitys- ja veriryhmätutkimuksia potilastarpeen mukaan. Tällä hetkellä genomitieto on tuotettu noin 30 000 biopankkiin liittyneestä verenluovuttajasta.

Veripalvelun biopankki on sairauksien ennaltaehkäisyyn sekä sairauksien syiden ja mekanismien ymmärtämiseen keskittyvä biopankki. Lisäksi biopankki on erikoistunut verensiirtolääketieteen kehittämiseen. 

Biopankkiin on kerätty näytteet verenluovuttajilta, jotka ovat antaneet suostumuksensa näytteidensä ja tietojensa käyttöön biopankkilain mukaisessa tutkimuksessa. 

Verenluovuttajat voivat liittyä Veripalvelun biopankkiin verenluovutuksen yhteydessä allekirjoittamalla biopankkisuostumuksen. Pääset tutustumaan tarkemmin biopankin toimintaan sen verkkosivuilla.