Haku Menu

Perheenjäsenen flunssa ei estä verenluovutusta

29.11.2021 12:45

Flunssakausi ja paheneva koronatilanne ovat hiljentäneet verenluovutuspisteitä. Luovuttamaan voi kuitenkin tulla, vaikka kotona olisi flunssaisia perheenjäseniä. Verta voi luovuttaa, kun oma vointi on hyvä eikä oireita ole.

Mies istuu luovutuspedillä ja juttelee Veripalvelun hoitajan kanssa, molemmilla on kasvomaski.

Flunssaan sairastuminen on yksi yleisimmistä syistä verenluovutuksen estymiseen. Vilustuminen ja influenssa aiheuttavat väliaikaisen verenluovutusesteen. 

”Jos oma vointi mietityttää, voi avuksi ottaa nyrkkisäännön liikunnasta: Jos voit kuvitella lähteväsi esimerkiksi reippaalle lenkille tai kuntosalille, voit todennäköisesti myös luovuttaa verta”, kertoo Veripalvelun erikoislääkäri Riikka Lehtisalo

Flunssan oireet – esimerkiksi nuha, yskä tai kuume – estävät luovutuksen ainakin sairastamisen ajaksi. 

Tällä hetkellä moni miettii, voiko lähteä verenluovutukseen, jos perheenjäsenellä on oireita. Paheneva koronavirustilanne ja flunssakausi ovat yhdessä vähentäneet verenluovuttajien määrää.

”Potilaat kuitenkin tarvitsevat verivalmisteita sairaaloissa 365 päivänä vuodessa, kaikista veriryhmistä. Nyt on tärkeää, että oireettomat verenluovuttajat varaavat ajan verenluovutukseen. Perussääntö on, että verenluovutukseen tullessa on oltava terve ja tunnettava vointinsa hyväksi. Myös ensikertalaiset 18–59-vuotiaat ovat erittäin tervetulleita”, Lehtisalo sanoo.

Lievän flunssan jälkeen voi luovuttaa heti, kun yleiskunto on hyvä

  • Jos sinulla on ollut alle 38 astetta kuumetta tai ei kuumetta lainkaan, saat tulla luovuttamaan, kun olet ollut täysin oireeton vähintään vuorokauden ajan.
  • Jos sinulla on ollut kuumetta yli 38 astetta, sinulla on todettu influenssa tai olet saanut antibioottikuurin, voit tulla verenluovutukseen kaksi viikkoa oireiden tai kuurin päättymisestä.
  • Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen infektion jälkeen varoaika on 3 kuukautta.

Koronatartunnasta vähintään kahden viikon varoaika

  • Koronavirustartunnan jälkeen tulee odottaa paranemisen jälkeen vähintään 14 vrk ennen luovutusta. 
  • Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen koronavirusinfektion jälkeen varoaika on 3 kuukautta.
  • Jos tartuntatautilääkäri on määrännyt sinut viralliseen karanteeniin tai sinulle on suositeltu vapaaehtoista kontaktien välttämistä, älä tule verenluovutukseen. Virallisen karanteenin pituus on yleensä 10 päivää.

Korona- ja influenssarokotukset eivät estä verenluovutusta

Voit luovuttaa verta, vaikka olisit juuri saanut korona- tai influenssarokotteen. Niistä ei tule luovutusestettä. Voimakas rokotusreaktio – esimerkiksi kova särky tai kuume – aiheuttaa kuitenkin kahden vuorokauden luovutusesteen oireiden päättymisestä lukien.

Veripalvelu suosittelee kirurgisen kasvomaskin käyttöä verenluovutustiloissa. Myös henkilökunta käyttää kasvomaskia kohdatessaan verenluovuttajia. Veripalvelun verkkosivuilta löydät lisätietoja koronaepidemian vaikutuksista luovutussoveltuvuuteen ja varotoimista verenluovutuspaikoilla.

Koronaviruksen tartuntoja veriteitse ei ole todettu.