Haku Menu

Ohjeita maskin käyttöön verenluovutuksessa

29.1.2021 14:30

Käytäthän verenluovutuksessa Veripalvelun tarjoamaa kirurgista suunenäsuojusta. Se suojaa muita verenluovuttajia, henkilökuntaa ja itseäsi. Saat kirurgisen suunenäsuojuksen ilmoittautumisen yhteydessä.

Suosittelemme käyttämään Veripalvelun tarjoamia kirurgisia suunenäsuojuksia, sillä ne tarjoavat paremman suojan kuin mahdollinen oma esim. kangasmaski tai kertakäyttöinen ns. kanslaismaski. Myös henkilökuntamme käyttää suunenäsuojuksia.

Ohjeistamme lisäksi pitämään vähintään kahden metrin välin tilassa oleviin muihin luovuttajiin.

Miksi verenluovutuksessa suositellaan vahvasti suunenäsuojuksen käyttöä?

Luovuttajille suositellaan vahvasti Veripalvelun tarjoaman kirurgisen suunenäsuojuksen käyttöä koko käynnin ajan, paitsi kun he juovat ja syövät ennen sekä jälkeen verenluovutuksen. Tunnistamisen yhteydessä luovuttaja paljastaa kasvonsa raottamalla suu-nenäsuojusta korvalenkistä.

Omien maskien käyttöä ei suositella (ilmoittautumisen yhteydessä ei kuitenkaan tarvitse vielä poistaa suunenäsuojusta, jos se on jo puettuna). 

Suunenäsuojuksen käyttö suojaa muita verenluovuttajia, verenluovutuksen hoitajia ja luovuttajaa itseään tartunta- ja karanteeririskiltä. Veripalvelun tarjoama kirurginen suunenäsuojus on suojateholtaan moninkertaisesti tehokkaampi kuin kankainen kasvomaski tai kertakäyttöinen ns. kansalaismaski. 

Käytetyt suunenäsuojukset hävitetään välittömästi roskakoriin (tai uudelleenkäytettävä kangasmaski muovipussiin.) Desinfioi kätesi joka kerta ennen uuden maskin pukemista sekä käytettyyn maskiin koskemisen jälkeen.


Huom! Tämän uutisen jälkeen käytäntöihin on voinut tulla muutoksia

Katso ajankohtaiset koronakäytänteet ja luovutusrajoitukset täältä