Haku Menu

Muutos verenluovutuksen koronavarotoimiin: Asiakastiloihin vain verenluovuttajia

29.1.2022 9:25

Pahentunut koronaepidemia tuo muutoksia verenluovutuspaikkojen varotoimiin. Verenluovuttajilta edellytetään nyt kasvomaskin käyttämistä, eikä lapsia tai saattajia voi enää ottaa mukaan luovutustiloihin.

Nuori mies istuu punaisella verenluovutuspedillä ja näyttää peukkua kameralle.

Uutinen 29.12.2021

Kaikki voimassa olevat varotoimet voi tarkistaa Koronaepidemia ja verenluovutus -sivulta

Mukaan tulevien lasten ja saattajien tilanteen lisäksi verenluovuttajat kysyvät tällä hetkellä usein etenkin maskin käytöstä, koronapassista sekä koronarokotusten vaikutuksista verenluovutukseen.

  • Verenluovuttajilta edellytetään kasvomaskin käyttöä verenluovutustiloissa koko käynnin ajaksi ja vähintään haastattelun ja verenluovutuksen aikana. Juomisen ja syömisen ajaksi maskin voi ottaa pois. Veripalvelu tarjoaa luovuttajille kirurgisen suunenäsuojuksen, mutta myös omaa maskia voi käyttää. Täältä löydät maskisuosituksen ohjeet pähkinänkuoressa.

  • Verenluovutuksessa ei vaadita koronapassia. On kuitenkin mahdollista, että yksittäisissä verenluovutustilaisuuksissa tilan vuokraajat kuitenkin vaativat sitä. Tällaisessa tapauksessa tiedotamme asiasta verenluovuttajille heti kun saamme siitä tiedon.

  • Koronarokotus ei vaikuta verenluovutukseen. Jos koronarokotteesta saa voimakkaan rokotusreaktion (esim. kova särky tai kuume), on odotettava kaksi vuorokautta oireiden päättymisen jälkeen.

Verenluovuttajana annat korvaamattoman arvokkaan lahjan, sillä potilaat tarvitsevat verivalmisteita joka päivä myös koronaepidemian aikana.

Huolehdimme verenluovuttajien turvallisuudesta monilla tavoilla, mm. kasvomaskin käytöllä, turvaväleillä ja tehostetulla hygienialla. Ajanvaraus auttaa rajaamaan tilassa yhtä aikaa olevien ihmisten määrää.

Varaa aika verenluovutukseen.