Haku Menu

Matkustuksen aiheuttamat varoajat verenluovutukseen muuttuvat

5.8.2021 15:35

Erillisistä verenluovutuksen kahden viikon koronavirusvaroajoista EU-/EFTA-maissa matkustaville luovutaan 9.8.2021 alkaen. Verenluovutuksessa noudatetaan tästä lähtien matkustamisen osalta samoja terveysturvallisuuden periaatteita kuin Suomen rajan ylittämisessä.

​Muutos noudattaa viranomaisten linjauksia, kun Suomessa on muutenkin helpotettu matkustusta epidemiatilanteen muuttumisen ja rokotuskattavuuden myötä. Kun matkustuskohde ei kuulu Länsi-Niilin viruksen riskialueisiin,  noudatetaan verenluovutuksessa matkustamisen osalta samoja terveysturvallisuusperiaatteita kuin maahantulossa muutenkin. Katso THL:n ohjeistus matkustajille.

Verta saa luovuttaa

  • jos luovuttaja on saapunut alueelta, jossa ei rajalla vaadita mitään toimia tai dokumentaatiota (viranomaisten ohjeiden mukaisesti matalan riskin maa tai alue) – eli kun rajan on saanut ylittää vapaasti.
  • jos luovuttaja on täyttänyt rajalla edellytetyt Covid-19 -todistusvaatimukset (todistus koronarokotuksista tai sairastetusta koronasta) 
  • tai luovuttaja on testattu ja todettu negatiiviseksi koronatestissä 3-5 vrk:n kuluttua Suomen rajojen ylityksestä (viranomaisvaatimus).

Länsi-Niilin viruksen epidemiakauden vuoksi 12.7.2021 alkaen matkustamisesta osassa Eurooppaa seuraa 28 vuorokauden luovutuseste. 

Tarkista maakohtaiset varoajat täältä.

Katso ajankohtaiset koronakäytänteet ja luovutusrajoitukset täältä.