Haku Menu

Luovuttajia tarvitaan – varmista että lahjasi on oikeaan aikaan perillä

27.11.2018 16:10

Joulunaika on lahjojen antamisen ja saamisen iloa. Veripalvelussa valmistaudutaan jouluun rakentamalla lahjan saajien kannalta varma suunnitelma. Lähde mukaan ”lahjatalkoisiin” jo nyt! Tänään luovutetut punasolut säilyvät käyttökelpoisina jouluun asti, joten juuri sinun kädenojennuksesi voi pelastaa potilaan joulun.

​Monelle verenluovuttajalle käynti Veripalvelussa juuri joulunpyhien alla on pitkäaikainen perinne. Perinteet ovat arvokkaita, mutta Veripalvelussa tehdään töitä sen eteen, että lahjojen antaminen jakautuisi tasaisesti joulun ja uudenvuoden seudun kaikille päiville.

Verenluovutuksia tarvitaan joka viikko noin 4000, oli arki tai juhla. Usein haastavimpia hetkiä ovat joulun, uudenvuoden ja loppiaisen väliset päivät sekä itsenäisyyspäivän seutu. Näillä viikoilla aukiolopäiviä on tavallista vähemmän, erityisesti tänä vuonna, kun suurin osa pyhistä osuu keskelle viikkoa. Siksi jokaisena aukiolopäivänä tarvitaan lähes 1000 verenluovuttajaa.

- Kuten joulupostissa, tämänkin paketin voi pistää menemään jo hyvissä ajoin tavallisena lähetyksenä. Nyt luovutetut punasolut päätyvät ehkä potilaalle joulunpyhinä. Tai sitten vaihtoehdoksi voi valita pikatoimituksen juuri joulun alla, jolloin erityisesti trombosyyteista on tarvetta. Ne elävät vain viisi päivää, Veripalvelun tontut valistavat.

Pitkien joulunpyhien ympärillä Veripalvelu pitää ovensa auki kahtena ylimääräisenä päivänä.
Osa veripalvelutoimistoista on auki lauantaina 22.12. (Lahti, Jyväskylä, Oulu, Seinäjoki, Tampere ja Turku). Lisäksi Varkaudessa ja Lohjalla järjestetään tuolloin verenluovutustilaisuus.

Tapaninpäivänä, keskiviikkona 26.12. verta voi luovuttaa Helsingin Kivihaan ja Sanomatalon toimistoissa, Espoon Isossa Omenassa, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Tuusulassa järjestetään Tapanina verenluovutustilaisuus.

Uudenvuoden aattona maanantaina 31.12. kaikki veripalvelutoimistot Seinäjokea ja Oulua lukuunottamatta ovat avoinna mutta poikkeusaukioloajoin. Verenluovutustilaisuuksia järjestetään uudenvuoden aattona Riihimäellä, Klaukkalassa, Aurassa, Raahessa, Akaassa ja Alavudella. Uudenvuodenpäivänä verta ei voi luovuttaa.

Katso veripalvelutoimistojen sekä verenluovutustilaisuuksien aukioloajat sekä yhteystiedot. Voit varata ajan etukäteen veripalvelutoimistoihin sekä osaan verenluovutustilaisuuksista täältä.

 

Hyvää joulunodotusta!