Haku Menu

Länsi-Niilin virus aiheuttaa verenluovutusrajoituksia Euroopan-matkaajille

27.9.2017 16:00

Katso kartalta verenluovutusrajoitukset Euroopassa Länsi-Niilin viruksen epidemiakauden aikana heinäkuusta marraskuun loppuun.

 

Länsi-Niilin virus aiheuttaa kesäisin ja syksyisin myös EU:n alueella verenluovutusrajoituksia. Epidemiakauden aikana 1.7. - 30.11. riskialueilla oleskelusta seuraa 28 vuorokauden verenluovutusrajoitus, koska mahdollinen oireeton virustartunta voi levitä verensiirron välityksellä.

Hyttysten välityksellä leviävä Länsi-Niilin virus on aiheuttanut ihmisille epidemioita Pohjois-Amerikassa kesäisin ja syksyisin yli kymmenen vuoden ajan. 2010-luvulla epidemioita on ollut myös osassa Etelä- ja Itä-Eurooppaa sekä muutamissa muissa Välimeren alueen maissa.

Eri maanosien vaihtelevien infektioriskien vuoksi matkailusta EU:n ja EFTA-alueiden ulkopuolella seuraa ympärivuotisesti 28 vuorokauden verenluovutusrajoitus paluupäivästä lukien. Tämä kattaa myös suuren osan Länsi-Niilin viruksen riskialueista. Kesäisin ja syksyisin heinä-marraskuussa virustartuntoja esiintyy kuitenkin myös osassa Eurooppaa, ja siksi matkailu näillä karttaan merkityillä alueilla aiheuttaa tällöin myös saman neljän viikon verenluovutusrajoituksen.

Jos olet matkan aikana tai pian sen jälkeen sairastunut kuumetautiin, 28 vuorokauden luovutusrajoitus lasketaan vasta oireiden loppumisesta alkaen.

Suuri osa tartunnan saaneista ei saa mitään oireita, mutta osalla esiintyy kuumetta, pahoinvointia ja päänsärkyä ja noin prosentti voi saada vakavan aivotulehduksen.

 

Muutoksia verenluovutusrajoituksissa 28.9.2017 lähtien:

Aiemmin listattuihin riskialueisiin lisätään Rooma, missä oleskelusta seuraa 28 vuorokauden luovutusrajoitus.

 

Länsi-Niilin viruksen riskialueet Euroopassa 28.9.–30.11.2017:

- Bulgaria
- Italia (Huom! Ei luovutusrajoitusta oleskelusta Sisiliassa)
- Itävalta
- Kreikan manner/niemimaa (Peloponnesos ja Euboian saari mukaan lukien)
- Kroatia
- Ranska (Var-piiri Etelä-Ranskassa, ks. kuva alla)
- Romania
- Slovenia
- Unkari
- Albania*, Bosnia-Hertsegovina*, Kosovo*, Makedonia*, Montenegro*, Serbia* (*EU:n ulkopuoliset maat, joissa matkailusta ympäri vuoden 28 vrk:n luovutusrajoitus)

 
Kuva: Var-alue Etelä-Ranskassa Nizzan ja Marseillen välissä

 

Lisätietoja Veripalvelun henkilökunnalta tai maksuttomasta infopuhelimesta p. 0800 0 5801