Haku Menu

Koronarokotus ei estä verenluovutusta

4.5.2021 15:30

Koronarokotuksen ottamisesta ei seuraa estettä verenluovutukselle. Jos rokotuksesta aiheutuu voimakas rokotusreaktio (esim. kova särky tai kuume), on odotettava kaksi vuorokautta oireiden päättymisen jälkeen.

​Muutkaan yleisimmät ennaltaehkäisevät rokotukset eivät estä verenluovutusta.  Näitä verenluovutuksen kannalta turvallisia rokotteita ovat koronarokotteen lisäksi mm. hinkuyskärokote, influenssarokote, jäykkäkouristusrokote (tetanus), kurkkumätärokote, pneumokokkirokote, poliorokote, A-hepatiittirokote ja puutiaisaivokuumerokote (punkkirokote).

Käytössä olevista rokotteista mm. vesirokko-, MPR-, B-hepatiittirokote sekä A- ja B-hepatiitin yhdistelmärokote aiheuttavat neljän viikon luovutusesteen.

Koronarokotus ja verensiirrot

Rokotteiden rakenteen ja toimintaperiaatteiden pohjalta ei ole epäilyä rokotettujen henkilöiden luovuttaman veren turvallisuuden suhteen. Rokotteissa ei ole COVID-19 tautia aiheuttavaa SARS-CoV-2 -virusta tai edes sen osasia. Myöskään niin sanotuissa virusvektorirokotteissa ei ole tautia aiheuttavia/lisääntymiskykyisiä viruksia. 

Rokotteiden tehoaineet siirtyvät hyvin pian injektiokohdasta lähialueen lihas- ja imusoluihin (imusolmukkeisiin), eivätkä siten juurikaan, jos ollenkaan, päädy verenkiertoon. Lisäksi rokotteiden sisältämä RNA hajoaa elimistössä nopeasti. 

Luovutetun veren jatkokäsittelyn myötä verivalmisteissa on hyvin vähän plasmaa ja valkosolut on poistettu suodattamalla, mikä edelleen vähentää mahdollisia rokotuksen jälkeisiä pieniä jäämiä valmisteissa. Kun rokotettu on muodostanut vasta-aineita, niin vasta-aineita siirtyy vähäisessä määrin valmisteen pienen plasmamäärän mukana veren saajaan, mutta tämä määrä on niin pieni, että se ei riitä antamaan suojaa potilaalle. 

Onko muissa maissa luovutusesteitä koronarokotetuille?

Veripalvelu seuraa tiivisti kansainvälistä keskustelua ja asiantuntijoiden ohjeistuksia koronarokotuksiin liittyen. Verenluovutuksen tai verensiirtojen näkökulmasta mihinkään EU:ssa hyväksytyistä rokotteista ei ole olemassa erityisiä varotoimivaatimuksia. Jos rokotus aiheuttaa oireita, suositellaan muutaman päivän varoaikaa luovutukseen. 

Osassa maissa edellytetään lyhyttä varoaikaa koronarokotteen saamisen ja verenluovutuksen välillä. Niissä maissa, joissa varoaikoja on, kyse on siitä, että mahdollisen rokotuksen aiheuttaman jälkioireen (esim. lämmönnousu) ja todellisen luovuttajan sairastumisen välillä voi olla hankalaa tehdä eroa ja sen vuoksi miettiä tarvittavia jatkotoimia jo luovutetun veren osalta. 

Veripalvelun tiedossa ei ole, että missään maassa olisi asetettu pidempää tai pysyvää luovutusestettä koronarokotuksen ottaneille.