Haku Menu

Koronaepidemia: Verenluovuttajia tarvitaan - Luovutusrajoituksia päivitetty 18.3. alkaen

17.3.2020 15:30

Veripalvelu toimii myös poikkeusoloissa, jotta potilaille saadaan joka päivä verivalmisteita. Olemme avoinna ja pidämme huolen verenluovuttajien turvallisuudesta. Muun muassa synnyttäjille, syöpäpotilaille, keskosvauvoille ja onnettomuuksien uhreille tarvitaan joka päivä satoja pusseja verivalmisteita. Jos tuntee itsensä terveeksi, verenluovutus on turvallinen ja helppo tapa auttaa.

Verenluovuttajia tarvitaan myös koronavirusepidemian aikana. Veripalvelulla on keskeinen tehtävä verivalmisteiden ja palveluidensa saatavuuden sekä toiminnan yleisen jatkuvuuden turvaamisessa. Onkin erittäin tärkeää, että terveet henkilöt jatkavat verenluovutusta. 

Minkäänlaisia lieviäkään flunssan tai kuumeen oireita ei saa olla.

- Kannattaa seurata veritilannetta nettisivuillamme ja tulla varsinkin kutsuttaessa. Jos mahdollista, suosittelemme tekemään ajanvarauksen verenluovutukseen, jolloin vältymme ruuhkilta, sanoo Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén Veripalvelusta.

Epidemian myötä veren tarve oletettavasti laskee jonkin verran, koska suunniteltuja, kiireettömiä leikkauksia ei tehdä. Silti tarve on edelleen useille sadoille verenluovuttajille päivässä.

Verenluovutukseen on turvallista tulla

Verenluovutukseen tuleminen on edelleen turvallista. Verenluovutus ei heikennä vastustuskykyä.

- Verenluovuttajat ovat terveitä jo lähtökohtaisesti, sillä verenluovutukseen ei saa tulla sairaana. Verenluovutuspaikoissa kiinnitetään nyt paljon huomiota hygieniaan, esimerkiksi pintojen puhdistusta on lisätty ja mm. käsidesiä on tarjolla kaikissa paikoissa, Castrén jatkaa.

Luovutusrajoituksia päivitetty

Koronaviruksen epidemia-alueiden määrittely on poistunut, joten maakohtaisia luovutusrajoituksia ei enää 18.3.2020 lähtien tule Euroopan-matkoista. Sen sijaan kaikille EU- tai EFTA-maista tai Britanniasta Suomeen palanneille asetetaan 14 vrk:n mittainen varoaika. Varoaika on yhtä pitkä kuin Suomen hallituksen ohjeistama "karanteenia vastaava tilanne", ja se alkaa paluusta Suomeen. Matkailu tai oleskelu EU- tai EFTA-maiden tai Britannian ulkopuolella aiheuttaa aina vähintään 28 vrk:n varoajan. Tarkista muut luovutussoveltuvuuden ehdot veripalvelu.fi.

Lähikontakti (perheenjäsen, samassa taloudessa asuva) potilaaseen, jolla on todettu koronavirustartunta aiheuttaa 14 vrk:n verenluovutusesteen. 

Hengitystievirukset eivät ole vakavimpia uhkia verivalmisteiden turvallisuuden näkökulmasta. Koronaviruksen tartuntoja veriteitse oireettomasta henkilöstä ei ole todettu, eikä sitä ole tarkoituksenmukaista tutkia luovutetusta verestä. Muutkaan vastaavat hengitystieinfektiot, kuten SARS, eivät ole aiheuttaneet aiemmin tartuntoja veren välityksellä. 

Jos verenluovutuksen jälkeen muutaman päivän sisällä sairastuu, tulee välittömästi soittaa verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen, p. 0800 0 5801 (ark. klo 8-17).

Huom! Tämän uutisen jälkeen käytäntöihin on voinut tulla muutoksia

Katso ajankohtaiset koronakäytänteet ja luovutusrajoitukset täältä