Haku Menu

Kesällä verenluovutusrajoituksia Euroopan-matkaajille

22.8.2019 8:00

Länsi-Niilin virusepidemia aiheuttaa loppukesän ja syksyn aikana verenluovutusrajoituksia myös Itä- ja Etelä-Euroopassa matkustaville. Huom! Kypros on lisätty listaan 22.8.2019.

Länsi-Niilin virus aiheuttaa kesäisin ja syksyisin myös EU:n alueella verenluovutusrajoituksia. Epidemiakauden aikana 1.7. - 30.11. riskialueilla oleskelusta (yli 20 tuntia) seuraa 28 vuorokauden verenluovutusrajoitus, koska mahdollinen oireeton virustartunta voi levitä verensiirron välityksellä.

Hyttysten välityksellä leviävä Länsi-Niilin virus on aiheuttanut ihmisille epidemioita Pohjois-Amerikassa kesäisin ja syksyisin yli kymmenen vuoden ajan. 2010-luvulla epidemioita on ollut myös osassa Etelä- ja Itä-Eurooppaa sekä muutamissa muissa Välimeren alueen maissa.

Matkailusta EU:n ja EFTA-alueiden ulkopuolella seuraa aina vähintään 28 vuorokauden verenluovutusrajoitus. Tämä kattaa myös suuren osan Länsi-Niilin viruksen riskialueista. Kesäisin ja syksyisin heinä-marraskuussa virustartuntoja esiintyy kuitenkin myös osassa Eurooppaa, ja siksi matkailu karttaan merkityillä alueilla aiheuttaa tällöin saman neljän viikon verenluovutusrajoituksen.

Jos olet matkan aikana tai pian sen jälkeen sairastunut kuumetautiin, luovutuskiellon pituus on vähintään 28 vuorokautta paluusta ja oireiden loppumisesta.

 

Länsi-Niilin viruksen riskialueet Euroopassa 1.7.–30.11.2019:

- Bulgaria
- Italia, myös Sisilia ja Sardinia Huom! Ei luovutusrajoitusta oleskelusta Roomassa tai Vatikaanissa.
- Itävalta - maan itäosa Linz-Graz -linjan itäpuolella (Linz ja Graz eivät kuulu), Wien mukaan lukien
- Kreikan manner/niemimaa (myös Peloponnesos ja Euboian saari)
- Kroatia
- Kypros (lisätty 22.8.2019)
- Ranska - Rivieran itäosa: Saint-Tropez ja siitä itään (Alpes-Maritimes departamentti) sekä Korsika
- Romania
- Slovenia
- Unkari
- Albania*, Bosnia-Hertsegovina*, Kosovo*, Makedonia*, Montenegro*, Serbia* (*EU:n ulkopuoliset maat, joissa matkailusta ympäri vuoden 28 vrk:n luovutusrajoitus)

Huom! Oleskelusta Kreikan saaristossa ei aiheudu luovutusrajoitusta. 

 

Lisätietoja Veripalvelun henkilökunnalta tai maksuttomasta infopuhelimesta p. 0800 0 5801