Haku Menu

Kesällä verenluovutusrajoituksia Euroopan-matkaajille

17.8.2018 12:20

Länsi-Niilin virus aiheuttaa loppukesän ja syksyn aikana verenluovutusrajoituksia myös EU-alueella matkustaville. Huom! 20.8. lähtien riskialueena on myös Nizzan seutu Ranskassa.

Länsi-Niilin virus aiheuttaa kesäisin ja syksyisin myös EU:n alueella verenluovutusrajoituksia. Epidemiakauden aikana 1.7. - 30.11. riskialueilla oleskelusta (yli 20 tuntia) seuraa 28 vuorokauden verenluovutusrajoitus, koska mahdollinen oireeton virustartunta voi levitä verensiirron välityksellä.

Hyttysten välityksellä leviävä Länsi-Niilin virus on aiheuttanut ihmisille epidemioita Pohjois-Amerikassa kesäisin ja syksyisin yli kymmenen vuoden ajan. 2010-luvulla epidemioita on ollut myös osassa Etelä- ja Itä-Eurooppaa sekä muutamissa muissa Välimeren alueen maissa.

Matkailusta EU:n ja EFTA-alueiden ulkopuolella seuraa aina vähintään 28 vuorokauden verenluovutusrajoitus. Tämä kattaa myös suuren osan Länsi-Niilin viruksen riskialueista. Kesäisin ja syksyisin heinä-marraskuussa virustartuntoja esiintyy kuitenkin myös osassa Eurooppaa, ja siksi matkailu karttaan merkityillä alueilla aiheuttaa tällöin saman neljän viikon verenluovutusrajoituksen.

Jos olet matkan aikana tai pian sen jälkeen sairastunut kuumetautiin, luovutuskiellon pituus on vähintään 28 vuorokautta paluusta ja oireiden loppumisesta.

 

Länsi-Niilin viruksen riskialueet Euroopassa 1.7.–30.11.2018:

- Bulgaria
- Italia, myös Sisilia ja Sardinia (Huom! Ei luovutusrajoitusta oleskelusta Roomassa)
- Itävalta (Wien ja sen itäpuoleinen maanosa)
- Kreikan manner/niemimaa (myös Peloponnesos ja Euboian saari)
- Kroatia
- Ranskan Riviera: Nizzan seutu – Saint-Tropezista Italian rajaan (sisältäen Alpes-Maritimesin departamentin)
- Romania
- Slovenia
- Unkari
- Albania*, Bosnia-Hertsegovina*, Kosovo*, Makedonia*, Montenegro*, Serbia* (*EU:n ulkopuoliset maat, joissa matkailusta ympäri vuoden 28 vrk:n luovutusrajoitus)

Huom! Kyproksen-matkasta ei aiheudu luovutusrajoitusta. 

 

Lisätietoja Veripalvelun henkilökunnalta tai maksuttomasta infopuhelimesta p. 0800 0 5801

Tarkista kaikki maakohtaiset matkustusrajoitukset: Matkailun vaikutukset verenluovutukseen