Haku Menu

Kaikki meistä tarvitsee rautaa

1.3.2017 0:00

Veripalvelu pyrkii huolehtimaan verenluovuttajan rautatasapainosta.

Verenluovutuksen yhteydessä menetetty rauta korvautuu ravinnosta saadulla raudalla noin viiden kuukauden aikana. Jos luovuttaa verta tiheään, elimistö ei ehdi korvata menetettyä rautaa ravinnosta saatavalla raudalla. Tämä ilmiö tunnetaan erityisesti hedelmällisessä iässä olevien naisten kohdalla.

Rauta on elimistön rakennusaine, jota punasolujen hemoglobiinin lisäksi tarvitaan muun muassa lihaksissa ja elimistön toimintaa säätelevissä entsyymeissä. Rauta varastoituu luuytimeen ja maksaan. Yksilölliset erot varastoraudan määrässä ovat suuria, ja miehen rautavarasto on keskimäärin kolminkertainen naisen rautavarastoon verrattuna.

Usein verenluovuttaja saa ravinnosta riittävästi rautaa kattamaan elimistönsä tarpeet, eikä tarvitse rautatabletteja verenluovutuksen jälkeen. Myös monipuolinen ravinto auttaa ylläpitämään riittäviä rautavarastoja.

Verenluovutuksen yhteydessä annetut rautatabletit kannattaa aina syödä. Rautatabletteja jaetaan niille luovuttajille, joiden tiedetään olevan suurimmassa riskissä raudanpuutteelle. Rautatabletteja ei kuitenkaan tarvitse syödä ennen verenluovutukseen tulemista.

Hemoglobiini mitataan aina ennen verenluovutusta

Hemoglobiini on veren punasolujen osa, jonka avulla happi kulkeutuu keuhkoista kaikkialle elimistöön. Hemoglobiinin hapenkuljetuskyky perustuu sen sisältämään rautaan.

Jokaisella henkilöllä on yksilöllinen veren hemoglobiinipitoisuus. Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta. Miehillä sen tulee olla vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l.

Luovutusten välillä on oltava naisilla vähintään 91 vuorokautta ja miehillä vähintään 61 vuorokautta.

Veripalvelussa on käynnissä laaja rautatutkimus, jossa tutkitaan säännöllisesti luovuttavien verenluovuttajien rautavarastoja.

Lisätietoja:
Johanna Castrén, verenluovutuksen asiantuntijalääkäri, p. 029 300 1573
Päivi Hurttia, tiedottaja, p. 029 300 1813
Lue lisää rautalisästä
Lue lisää rautatutkimuksesta