Haku Menu

Influenssarokote ei estä verenluovutusta

5.11.2018 14:35

Verenluovutus ja influenssan ehkäisy sopivat hyvin yhteen. Verta voi luovuttaa vaikka samana päivänä kun on ottanut influenssarokotteen.

​Moni valmistautuu talven flunssakauteen ottamalla influenssarokotuksen. Toisin kuin moni luulee, influenssarokotus ei estä verenluovutusta. Kuten myös muut yleisimmät, ennaltaehkäisevät rokotteet, influenssarokote on turvallinen sekä verivalmisteen saajalle että luovuttajalle.

– Influenssarokote aiheuttaa elimistössä puolustusreaktion, mutta tämän aikana veressä ei esiinny kuitenkaan verivalmisteen kannalta haitallisia aineita. Verenluovutus ei myöskään vaikuta kielteisesti elimistön kykyyn hyödyntää rokotteen tehoa, kertoo verenluovutuksen lääkäri Johanna Castrén.

Jos rokotetta seuraa voimakas reaktio, kuten kova särky, kuume tai ihottuma, verta voi luovuttaa vasta kahden vuorokauden kuluttua oireiden loppumisesta.

Flunssa yleinen luovutuseste

Flunssa on vuosittain yksi yleisimmistä syistä, miksi verenluovuttaja ei pääse luovuttamaan verta.

Perussääntö on, että luovuttajan on oltava terve ja tuntea vointinsa hyväksi. Esimerkiksi influenssan tai muun rajun hengitystieinfektion sairastaminen aiheuttaa kahden viikon luovutusesteen. Lievemmän flunssan jälkeen voi luovuttaa heti, kun yleiskunto on hyvä.

Testaa etukäteen, voitko luovuttaa nyt: www.sovinkoluovuttajaksi.fi