Haku Menu

Hengenpelastaja-lukiot palkittiin jälleen Espoossa

25.5.2016 12:00

Jo perinteeksi muodostuneen Espoon lukioiden välisen verenluovutushaasteen kunniakirjat jaettiin tiistaina Espoon veripalvelutoimistolla. Tänä vuonna voittajalukiot, Etelä-Tapiolan ja Olarin lukio, moninkertaistivat edellisvuosien verenluovutustensa määrän. Lukuvuoden aikana kertyi kaikkiaan lähes 300 verenluovutusta.

Perinteisen Espoon lukioiden välisen verenluovutuskilpailun voitti Etelä-Tapiolan lukio 106 verenluovutuksella. Kaikkiaan espoolaiset lukiolaiset luovuttivat verta lukuvuoden 2015–2016 aikana 293 kertaa.

Etelä-Tapiolan lukion saamaa kunniakirjaa olivat vastaanottamassa koulun rehtori Harri Rinta-Ahon ja opettaja Pentti Heikkisen rinnalla lukiolaiset Savva Kuparinen ja Nina Hämäläinen.

– Kun laskee, että yksi luovutus auttaa kolmea, kaikki Espoon lukiot ovat yhdessä auttaneet 879 potilasta vuoden aikana. On erittäin hienoa, että koulut ovat lähteneet tällä tavoin osoittamaan yhteiskuntavastuutaan käytännössä, Veripalvelun johtaja Martti Syrjälä kiitti lukioita.

Kunniakirjaa vastaanottaneet Etelä-Tapiolan lukion lukiolaiset eivät olleet itse vielä luovuttaneet verta haasteen aikana ikänsä vuoksi. Juuri 18 vuotta täyttänyt Hämäläinen suunnitteli kuitenkin menevänsä luovuttamaan heti samalla viikolla koeviikon loppuessa ja Kuparinen heti parin kuukauden päästä täyttäessään kahdeksantoista.

– Tulen heti luovuttamaan, kun saan, Kuparinen intoili.

Etelä-Tapiolan rehtorin Harri Rinta-Ahon mukaan verenluovutuksesta on muodostunut jo lukion abiturientteja yhdistävä asia. Viime ylioppilasjuhlissa pyydettiin kaikkia verenluovuttajia nousemaan ylös ja heille annettiin aplodit hengenpelastuksesta.

– Hienoa tässä on se, että verenluovutus on alkanut periytyä ikäluokalta toiselle. Uudet abiturientit odottavat, että milloin on heidän vuoronsa päästä luovuttamaan, Rinta-Aho kertoo.

”Hienointa on, kun voi luovuttaa yhdessä kavereiden kanssa”

Myös Olarin lukio palkittiin Hengenpelastaja-lukio -kunniakirjalla. Olarin lukion oma VeriRyhmä O-ryhmä voitti Espoon lukioiden välisen haastekampanjan suhteutettuna oppilasmäärään. Olarin lukioloaiset luovuttivat verta 72 kertaa lukuvuoden aikana.

Olarin kunniakirjan vastaanotti 19-vuotias Isra Gharghour, joka on ehtinyt luovuttaa jo ”ainakin neljä kertaa”.

– Äitini on aktiivinen verenluovuttaja, joten minulle oli selvää jo nuorempana, että myös minusta tulee verenluovuttaja. Koulun kautta verta luovuttaessa on ollut hienoa se, että saan kavereita mukaan, eikä tarvitse mennä yksin.

Toisen kerran järjestetty Espoon lukioiden välinen haastekilpailu jatkuu myös ensi vuonna. Tänä vuonna mukana oli kaksitoista lukiota. Voittajalukiot pohtivat jo, miten saada seuraavana vuonna lisää osallistujia.

– Seuraavaksi voisimme yrittää saada myös opettajia aktiivisemmin mukaan, Olarin koulun opettaja ja verenluovuttaja Sanna Keränen pohti.

Espoo on Veripalvelun ensimmäinen virallinen kaupunkikumppani eli Hengenpelastaja-kaupunki. Yhteistyön tavoitteena on kannustaa kaupungin työntekijöitä ja asukkaita luovuttamaan verta.

 

 

Etelä-Tapiolan ja Olarin lukiot palkittiin Hengenpelastaja-lukio -kunniakirjoilla Espoossa toukokuun lopussa. Etelä-Tapiolan lukiota edustivat rehtori Harri Rinta-Aho (vas.), opettaja Pentti Heikkinen, lukiolaiset Savva Kuparinen ja Nina Hämäläinen. Olarin lukion kunniakirjan vastaanotti innokas verenluovuttaja ja lukiolainen Isra Gharghoar. Mukana olivat myös Olarin lukion opettaja Sanna Keränen sekä rehtori Kaisa Tikka.