Haku Menu

GeneRISK

GeneRISK-tutkimuksessa tutkitaan sydän- ja verisuonitautien perinnöllisiä riskitekijöitä. Tutkimuksessa tehdään laaja terveys- ja elintapatietokysely etukäteen, mitataan verenpaine, pituus, paino ja vyötärönympärys ja otetaan paastoverinäytteitä. Näytteitä tallennetaan myös biopankkiin. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten genomitietoa (tietoa perimästä) voidaan kerätä, analysoida ja tulkita niin, että siitä on hyötyä perusterveydenhuollossa, työterveyshuollossa sekä yksilölähtöisessä sairauden ennaltaehkäisyssä. Tutkimuksessa pyritään myös ymmärtämään miten genomitiedon ja siihen pohjautuvien riskinarvioiden saaminen vaikuttaa ihmisten terveyskäyttäytymiseen, ja siten sairauksien ennaltaehkäisyyn. Tutkimukseen osallistuville tarjotaan mahdollisuus saada tietoa henkilökohtaisesta sydän- ja verisuonitautien riskistään.
Lue lisää GeneRISK-tutkimuksesta.

GeneRISK-tutkimushanketta koordinoi Suomen molekyylilääketieteen instituutti (FIMM) ja siinä on mukana useita terveydenalan toimijoita. Yhteensä tutkimukseen rekrytoidaan 15 000 suomalaista. Tutkimukseen osallistuvien 45–65 -vuotiaiden verenluovuttajien mittaukset ja tutkimusnäytteiden kerääminen toteutettiin Kivihaan veripalvelutoimistossa arkiaamuisin ennen verenluovutuksen aukeamista.

GeneRISK-tutkimushankkeen tiedonkeräys toteutetaan välillä 1.3.2015–30.6.2018. Uusien tutkittavien rekrytointi on päättynyt (Lue lisää). Kiitos kaikille osallistuneille!

Verenluovuttajien terveystutkimukset ovat yksi osa Veripalvelun tutkimusstrategiaa. Tutkimukset kuuluvat Tekesin rahoittamaan SalWe-tutkimusohjelmaan.