Teemme tieteellistä tutkimusta muun muassa säännöllisen verenluovutuksen vaikutuksista luovuttajan terveyteen ja kehitämme verenluovutuksen ja esimerkiksi henkilön hemoglobiinitasojen ennustemalleja. Löydät projektien tarkemmat esittelyt sivupalkista. Veripalvelun tutkimus-- ja tuotekehitysosasto julkaisee tutkimustensa ohjelmointikoodin GitHub-palvelussa avoimilla lisensseillä.
Verihuoltoketjun terveysvaikutukset - ja Verihuoltoketjun taloudelliset vuorovaikutukset -projektien päätutkijana toimii dosentti Mikko Arvas. Projektit hyödyntävät FinnGen-projektin laajoja genomi- ja terveystietoja sekä Veripalveluun kertyvää liiketoimintatietoa.
Veripalvelun asiantuntijat määrittivät yhdessä Veripalvelun biopankin kanssa Verhevi-projektissa hepatiitti E -virustyypin esiintyvyyden 22 000 verenluovuttajan biopankkinäyteissä. Hepatiitti E -viruksella ei oleteta olevan vaikutuksia verenluovutuksen turvallisuuteen tai kantajan terveyteen. Esiintyvyys Suomessa vastaa Länsi-Euroopan tasoa.
Vera Raivolan sosiologian alaan kuuluvassa väitöskirjatyössä tutkitaan, miten verenluovuttajat kokevat luovutetun veren nykyistä laajemman tutkimuskäytön ja biopankituksen. Tutkimustuloksia löydät Transfusion- ja European Journal of Human Genetics -lehtien julkaisuista.
Veripalvelu osallistui
GeneRisk-tutkimukseen tarjoamalla verenluovuttajille mahdollisuutta liittyä tutkimuskohorttiin ja selvittää heidän oma sydän- ja verisuonitautien riskinsä laajassa kansallisessa yhteistyöhankkeessa. Tutkimustulosten
pre-print-julkaisu on löydettävissä MedRxiv-portaalissa.