Haku Menu

Siirreselektiot

Veripalvelun Solutuotantokeskuksessa on valmiudet ja osaaminen toteuttaa Suomen terveydenhuollon tarpeisiin soluselektioita erilaisille lähtömateriaaleille, esimerkiksi hematopoieettisille kantasolusiirteille tai lymfosyyttisiirteille.

Valikoimassamme olevia soluselektiovalmisteita ovat tällä hetkellä:

• haploidenttisten hematopoieettisten kantasolusiirteiden TCRαβ-CD19 solujen depleetio
• CD34+ solujen rikastus

Siirreselektioteknologian (CliniMACS) johdosta kantasolusiirrot, joissa ainoastaan puolet luovuttajan kudosantigeeneistä (HLA-geeneistä) ovat samoja kuin siirteen saajalla, ovat mahdollisia. Tämä tarkoittaa, että on mahdollista löytää luovuttaja käytännöllisesti katsoen kaikille kantasolusiirtoa tarvitseville potilaille.

Viime aikoina lupaavimpia tuloksia lapsipotilailla on saatu αβ-T-solujen ja CD19-B-solujen poistamisella siirteestä (TCRαβ-CD19 depleetio), jolloin Graft-versus-leukemian (GVL) sekä infektioilta suojaavan vaikutuksen kannalta tärkeät NK-solut sekä γδ-T-solut jäävät siirteeseen. TCR αβ-CD19 depleetion tueksi voidaan tarvita samalta luovuttajalta kantasoluantigeenin CD34 suhteen rikastettu hematopoieettinen kantasolusiirre riittävän kantasolusaannon turvaamiseksi.

Potilaiden hoito näillä muokatuilla solusiirteillä tarjoaa muihin hoitomuotoihin nähden etuja, joita ovat muun muassa matalampi toksisuus ja infektiovastustuskyvyn nopeampi toipuminen.

Kantasolusiirtotoimintaa säätelee laki ihmisen elimien, kudoksien ja solujen lääketieteellisestä käytöstä (Kudoslaki, 101/2001). Solutuotantokeskuksella on Fimean myöntämä voimassa oleva kudoslaitostoimilupa siirreselektiotoiminnalle. Soluvalmisteita toimitetaan ainoastaan klinikoille, joiden kanssa Veripalvelulla on sopimus valmisteen käytöstä.

Uusia selektiomenetelmiä on mahdollista pystyttää kliinisen tarpeen mukaan.

YLE Akuutti 15.9.2017: Uusi hoitomuoto voi mullistaa leukemian hoidon – kantasolusiirtoihin enemmän mahdollisuuksia


 

Yhteystiedot:
Tuotantopäällikkö Anita Laitinen, FT; email: anita.laitinen(at)veripalvelu.fi
https://orcid.org/0000-0002-8010-9991

 

Veripalvelun Solutuotantokeskuksessa on valmiudet ja osaaminen toteuttaa Suomen terveydenhuollon tarpeisiin soluselektioita erilaisille lähtömateriaaleille, esimerkiksi hematopoieettisille kantasolusiirteille tai lymfosyyttisiirteille. (Kuva: Tero Kyllönen/Yle)