Haku Menu

Kantasolu- ja soluterapiavalmisteet

Veripalvelun strategiana on tarjota terveydenhuollolle soluhoitoja tukevia palveluja. Perinteiset kantasoluvalmisteet ja uudet kehittyneet soluterapiavalmisteet ja soluvalmistusteknologiat ovat oleellinen osa tätä toimintaa.

Autamme lääkäreitä löytämään potilailleen sopivan kantasoluluovuttajan oman Kantasolurekisterimme noin 30 000 luovuttajaehdokkaan joukosta tai kansainvälisistä rekistereistä, joissa on yli 25 miljoonaa luovuttajaehdokasta. Kantasolurekisteri etsii ja välittää myös istukkaverivalmisteita Veripalvelun istukkaveripankista, jossa on yli 3000 potilaskäyttöön sopivaa istukkaverivalmistetta tai ulkolaisista istukkaveripankeista.

Veripalvelun tavoitteena on myös kehittää ja tuottaa uusia, kehittyneitä soluterapiavalmisteita ja -palveluja Suomen terveydenhuollon tarpeisiin. Veripalvelu osallistuu aktiivisesti uusien kehittyneiden soluterapiavalmisteiden tutkimukseen ja kehitykseen yhteistyössä suomalaisten lääkäreiden ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Veripalvelun Solutuotantokeskuksessa (katso video alla) voidaan valmistaa joko ATMP- tai kudosvalmisteiksi luokiteltuja uusia soluterapiavalmisteita asianmukaisilla valmistusluvilla. Soluvalmisteiden biologinen lähtömateriaali hankitaan vapaaehtoisilta luovuttajilta (allogeeninen) tai potilaalta itseltään (autologinen). Lähtömateriaali prosessoidaan kliiniseen käyttöön soveltuvaksi ATMP- tai kudosvalmisteeksi solutuotantokeskuksen GMP-puhdastiloissa. Solutuotantokeskus tekee myös soluvalmisteiden laadunvalvontaan liittyviä solubiologisia laadunvalvontatutkimuksia.

Tällä hetkellä solutuotantokeskuksessa valmistetaan kliiniseen käyttöön kansallisella ATMP-valmistusluvalla allogeenisia luuydinperäisiä mesenkymaalisia stroomasoluja lääkeresistentin käänteishyljinnän hoitoon sekä eristetään sopimusvalmistuksena autologisia keratinosyyttejä vaikeiden palovammojen hoitoon.

 

 

Kantasoluvalmisteet:
kantasolurekisteri(at)veripalvelu.fi
p. 029 300 1515 (ark. 9–15)

Uudet soluteriapiavalmisteet ja -teknologiat:
solutuotantokeskus(at)veripalvelu.fi tai p. 050 374 2706 (ark.)