Haku Menu

Kudossopeutuvuustutkimukset

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa toimii kansallinen HLA-laboratorio, jolla on pitkä historia suomalaisessa kudossiirtotoiminnassa. Elin- ja kantasolusiirtoihin liittyvät tutkimukset on tehty Veripalvelussa jo vuodesta 1965. Keskitetty toiminta ja näytteiden säilytys mahdollistavat päivystysluonteiset tutkimukset sekä tarvittavat kiireelliset jatkotutkimukset.

 

Keskeisimmät kudossiirtotoimintaan liittyvät tutkimukset ovat HLA-geenien ja leukosyyttivasta-aineiden määritykset sekä leukosyyttien sopivuuskokeet. Tutkimusten perusteella annetaan lausunto potilaan ja luovuttajaehdokkaan välisestä kudossopeutuvuudesta. Tutkimusvalikoimaamme kuuluvat myös HLA-tautiassosiaatiotutkimukset ja HLA-farmakogeneettiset tutkimukset.

Laboratoriossamme on elinsiirtoja varten ympärivuorokautinen päivystysvalmius ja kaikista elinsiirroista tehdään kudossopeutuvuuslausunto.

Asiantuntijatiimimme antaa kliinistä ja geneettistä konsultaatiota kudossopeutuvuuteen liittyvissä kysymyksissä. Kokemustamme suomalaisen väestön erityispiirteistä voidaan hyödyntää sopivien luovuttajaehdokkaiden hauissa jo varhaisessa vaiheessa. Laajojen kansallisten verkostojemme lisäksi asiantuntijamme osallistuvat aktiivisesti pohjoismaiseen ja eurooppalaiseen yhteistyöhön kudossiirtotoiminnan alalla.

 

​Yhteystiedot:

Kudossopeutuvuustutkimukset
ma-pe 9-15, p. 029 300 1796
faksi 09 454 6253


Linkit:
Lähetteet ja lomakkeet
Tutkimusohjekirja