Haku Menu

"Verenluovutus porukalla on kiva yhteinen hetki"

Kuopion lääketieteen opiskelijoiden ainejärjestöllä KuoLOlla on niin aktiivinen verenluovutusporukka, että Veripalvelun piti ottaa käyttöön uusi platinadiplomi. Mistä kiireiset lääketieteen opiskelijat löytävät aikaa ja viitseliäisyyttä verenluovutukselle?


Anna Kerkkonen, Viola Haapasalo ja Santtu Kerttula haastavat kaikki opiskelijat perustamaan VeriRyhmiä

KuoLOn verenluovutusporukka eli VeriRyhmä perustettiin vasta syksyllä 2015, mutta se on jo saanut kolme kultaista diplomia verenluovutusaktiivisuudestaan. Käytännössä ryhmä siis kiilasi kärkisijalle jo ensimmäisenä kokonaisena toimintavuotenaan, ja on sittemmin pitänyt ykkössijaa suvereenisti.

Viime vuonna yhteensä huikeat 128 kuololaista kävi ojentamassa kätensä apua tarvitseville potilaille, yhdessä tai erikseen.

- Kävin viime joulun aikaan Turussa luovuttamassa verta, ja kun kerroin, että edustan KuoLO-nimistä VeriRyhmää Kuopiosta, hoitaja tiesikin jo meidän porukan. Se tuntui hassulta, mutta ilmeisesti maineemme on kiirinyt, naurahtaa Santtu Kerttula, joka tällä kertaa luovuttaa Joensuussa. Sinne hänet on tuonut kesätyö paikallisessa terveyskeskussairaalassa.

Luovuttaa voi missä päin maata tahansa

KuoLOlaisia pyörii nyt Joensuussa enemmänkin, sillä samaan Joensuun kirjastolla järjestettävään verenluovutustilaisuuteen pelmahtaa myös Viola Haapasalo. Hänen kesäkandityöpaikkansa on niin ikään Joensuussa. Liikkuvuus ja joustavuus taitaakin olla tämän VeriRyhmän yksi menestyksen salaisuus, sillä kuopiolaisopiskelijoiden porukalle on kirjattu verenluovutuksia lähes joka puolelta maata.

- Välillä kun käyn Jyväskylässä moikkaamassa kaveria, käyn samalla luovuttamassa verta, Viola kertoo.

Violan äiti on säännöllinen verenluovuttaja, ja pikkutyttönä hän kävi ”omaishoitajana” mukana mutustelemassa keksejä ja tarjoilemassa äidille mehua, kunnes tuli täysi-ikäiseksi ja sai alkaa luovuttaa itse. Myös ennakkoluulottomuus luovutuspaikan suhteen on tullut kenties äidinmaidon mukana.

- Hänellä taitaa olla tavoitteena kerätä plakkariin kaikki veripalvelutoimistopaikkakunnat, ja mahdollisuuksien mukaan myös liikkuvan veripalvelun tilaisuuksia eri puolilta maata, Viola mainitsee.

Alku ei mennyt ihan putkeen

Anna Kerkkonen oli KuoLOn projektivastaava ryhmän perustamisaikaan, ja toimii edelleen porukan priimusmoottorina.

- Perheessämme ei kukaan ollut luovuttanut verta koskaan, mutta jotenkin ajatus oli silti kytenyt minulla pitkään. Kun aktiiviurheilu-urani suunnistajana loppui, tutkin Veripalvelun nettisivuja ja löysin VeriRyhmät. Silloin ajankohta ja konsepti tuntui sopivalta – perustin KuoLOlle VeriRyhmän, jotta itse tulisi sitten varmasti lähdettyä! Anna muistelee motiivejaan.

Ensimmäinen luovutuskerta porukalla ei mennyt ihan putkeen, tai pussiin.

- Meitä oli neljä, mutta minun suonestani ei tullut verta, ja yhdellä oli liian matala hemoglobiini. Kaksi sentään sai luovuttaa!

Porukka ei tästä lannistunut, päinvastoin. Annan mukaan luovuttajien rekrytoinnissa mennään ”aika kevyellä”, eli ainejärjestön sähköpostilistalla olijoita muistutellaan verenluovutusmahdollisuudesta, ja uusia luovuttajia motivoidaan ja tsempataan aina mukaan Kuopion veripalvelutoimistoon, kun joku on menossa.

- Yleensä käymme pienemmissä porukoissa, monesti perjantai-iltapäivänä koulupäivän päätteeksi. Se on tosi mukava yhteinen hetki – tavataan, luovutetaan verta, ja sen jälkeen juodaan sitten siinä mehua kaikessa rauhassa ja laskeudutaan viikonlopun viettoon, Anna kuvailee.

Haaste heitetty

Välillä Veripalvelu on jalkautunut Itä-Suomen yliopiston kampukselle, jolloin uusiakin luovuttajia on rohkaistunut mukaan paljon. Syytä sille, miksi KuoLOn ainejärjestöllä on näin paljon motivoituneita verenluovuttajia, Anna ei osaa antaa.

- Toki anemia ja veritiputukset ovat tulleet tutuksi opintojen ja töiden puolesta, ja tämä on niin helppo tapa auttaa. Onhan meidän etuna sekin, että ainejärjestö on iso, yli 900 jäsentä, mutta silti olemme menestyneet hyvin myös muiden lääkisten VeriRyhmiin verrattuna. Haluaisinkin haastaa kaikkia ainejärjestöjä mukaan – aika lailla jokaisessa yliopistokaupungissa on veripalvelutoimisto, jonne on helppo mennä porukalla!

Kuopiolaisten menestys on johtanut siihen, että Veripalvelu päätti lisätä vuosittain jaettavien diplomien valikoimaa platinadiplomilla, joka myönnetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Sen saa yli 50 luovutusta tehnyt porukka.

 

Teksti: Iira Hartikainen
Kuva: Johanna Kokkola

Juttu on alunperin julkaistu SPR:n Avun maailma 3/18 -lehdessä.

 

Lue lisää syksyn VeriRyhmä-kampanjasta - aktiiviset porukat palkitaan!