Haku Menu

Verenluovutus ei pysäytä vapaaottelija Minna Grusanderia

Vapaaottelun ammattilainen pitää verenluovutusta itsestäänselvyytenä ja luovuttaa aina kuin voi.

Vapaaottelun peruskurssille vuonna 2012, ja kolmen vuoden päästä Suomen mestariksi. Samana vuonna 2015 voitto amatöörien maailmanmestaruuskisoissa ja ammattilaisuran aloittaminen.

Minna Grusanderin ura vapaaottelun huipulle on ollut nopea ja tehokas – hän on noussut aloittelijasta ottelemaan maailmanmestaruudesta vain muutamassa vuodessa. Samoihin vuosiin mahtuu myös perheen kuopuksen syntymä.

Grusander ottelee naisten vapaaottelun ammattilaispromootio Invictan riveissä. Kesällä hän oli lähellä voittaa maailmanmestaruuden, mutta hävisi täpärästi tuomaripisteillä. Revanssiin on vielä mahdollisuus, sillä Grusanderilla on voimassa yhteensä kuuden ottelun mittainen sopimus.

- Vahvuuteni ottelijana on se, että olen tullut suoraan vapaaottelijaksi ja olen tasavahva kaikilla osa-alueilla. Voin painia ja toisessa olla pystyssä koko ottelun. Iso osa vapaaottelijoista on ollut aiemmin esimerkiksi painijoita tai potkunyrkkeilijöitä, ja heidän täytyy vapaaottelua varten opetella uusia tapoja otella.

"Milloin aiot kuntoilla?"

Vapaaotteluammattilaisen arki on kurinalaista ja tuo rytmiä elämään. Se sopii Grusanderille.

- Pidän siitä, että olen urheilija 24/7, ja aktiivisuus kuuluu työhön. Jos minun pitäisi harrastaa liikuntaa muiden töiden ohella, se olisi minulle todella vaikeaa.

-Lapseni kerran kysyi: "Milloin sinä aiot mennä kuntoilemaan". Selitin, että äidin työ on sellainen, ettei sen lisäksi tarvitse kuntoilla, Grusander nauraa.

Grusander ottelee hiukkassarjassa, eli alle 47,6-kiloisten naisten sarjassa. Kisakuntoon pääseminen on osa työtä, johon löytyy rutiini.

- En voi olla urheilija vain salilla, vaan sitä täytyy olla koko ajan. Matsin jälkeen olisi kiva lomailla, mutta elämäntavoista on pidettävä kiinni. Hyvän kunnon saavuttaminen on joka tapauksessa taas edessä.

Kisat rytmittävät verenluovutusta

Grusander on ollut verenluovuttaja koko aikuisikänsä. Ensimmäisen kerran hän luovutti silloisessa kotikaupungissaan Salossa heti täytettyään 18 vuotta. Hänen painonsa oli juuri yli vaaditun rajan, 50 kilogrammaa. Luovutus ei mennyt ensimmäisellä kerralla kirjaimellisestikaan putkeen, kun ensiluovuttajalta otettava näytepussi halkesi ja veret levisivät kaikkialle. Se ei säikäyttänyt, vaan siitä alkoi vuosia kestävä aktiivinen verenluovutus.

Urheilu-uran, niin kisa- kuin treenikausien aikanakin Grusander on jatkanut luovuttamista. Tarvittaessa hän keskustelee asiasta valmentajiensa kanssa.

- Verenluovutus on sopinut minulle hyvin aina, vaikka olen treenannut kovaa. Luovutan verta 6-8 viikkoa ennen kisoja tai pian kisojen jälkeen. Olen iloinen, jos veriryhmääni A positiivista tarvitaan juuri silloin kun pääsen luovuttamaan.

- Minusta verenluovutus on itsestään selvä asia. Olen yllättynyt, miten moni sanoo, että "pitäisi itsekin joskus kokeilla". Miksi kaikki eivät jo ole verenluovuttajia?

Grusander on houkutellut oman miehensä verenluovuttajaksi, ja kenties kotona kasvaa verenluovuttajia seuraavassa sukupolvessa. Grusander käy luovuttamassa yhdessä perheensä kanssa Turun veripalvelutoimistossa. Lapset ovat tottuneet neulojen ja veripussien näkemiseen ja jaksavat odottaa verenluovutuksen ajan.

Tavoitteena maailmanmestaruus

Vapaaottelussa syntyvät vammat ovat useimmiten ruhjeita ja hiertymiä. Verenvuodatuskaan ei ole otteluissa tavatonta.

- Verenluovutuksen näkökulmasta toivon, että en altistuisi vastustajan verelle. Se voi aiheuttaa määräaikaisen verenluovutusesteen.

Vammoja ja tapaturmia on syytä välttää siitäkin syystä, että Grusander on edelleen matkalla kohti tavoitettaan: hiukkassarjan naisten maailmanmestaruutta. Hän oli lähellä saavuttaa tittelin tänä kesänä, ja haluaa yrittää uudelleen.

- Fanien keskuudessa spekuloidaan, olisiko minulla rahkeita otella UFC:ssä (vapaaotteluorganisaatio Ultimate Fighting Championship), jossa pienin painoluokka on 52,2-kiloisten korsisarja. Haluan kuitenkin voittaa tittelin Invictan riveissä. Mieluummin olen hiukkassarjan huipulla kuin rivijäsen korsisarjassa. Seuraava tittelimatsi on toivottavasti viimeistään ensi vuonna.

 

Minna Grusander

Ikä: 29 vuotta

Kotikaupunki: Turku

Perhe: aviomies, 8-vuotias poika ja 5-vuotias tytär

Suurimmat saavutukset lajissa: Amatöörivapaaottelussa 2015 maailmanmestarui korsissarjassa (alle 52,2 kg) ja Suomen mestari kärpässarjassa (alle 56,7 kg). Ammattilaisena toistaiseksi kuusi voittoa ja kaksi tappiota. Ottelee nykyään Invicta FC:ssa.

Valmentajat ja seura: Aleksi Kainulainen ja Sami Sakko, fysiikkavalmentaja Ville Rintala, mentaalivalmentaja Jaana Blom, Finnfighter´s Gym

Muut mielenkiinnon kohteet: uusien ruokien ja leipomusten kokeileminen ja keittiössä hääräileminen, jääkiekon seuraaminen lasten innostuksen myötä.

 

Teksti: Anna Kaipainen

Kuvat: Niko Sieppi / Rabbit Visuals