Haku Menu

Kuoroporukka ojentaa kätensä yhdessä

Grex Musicus -kuoro lauloi Veripalvelun kampanjavideolla ja haluaa edistää tärkeää asiaa myös käytännön tasolla. Kuoron oma VeriRyhmä ”Punainen Myrsky” käy säännöllisesti luovuttamassa verta.

 

Viereen ryhmittynyt tukijoukko naurattaa Nelli Iivanaista luovutuspedillä. Tsemppaamassa Essi Taipale (vas.), Elin Bergdahl ja Nella Lindroth.

 

Sanomatalon veripalvelutoimiston ovensuulla käy iloinen kuhina, kun helsinkiläisen sekakuoro Grex Musicuksen jäseniä jälleen kerran pelmahtaa tekemään hyvää konkreettisella tavalla. Kuoron oma, Punaiseksi Myrskyksi nimetty VeriRyhmä on käynyt parin vuoden ajan säännöllisesti luovuttamassa verta – joskus yhdessä, mutta aikataulusyistä usein myös erikseen.

Tällä kertaa paikalla on vain naisia, mutta kuoron miehet käyvät nelikon mukaan vähintään yhtä aktiivisesti luovuttamassa – jos eivät jopa ahkerammin.

- Itse käyn aina kun luovutusväli sen sallii, eli neljä kertaa vuodessa, kertoo Nella Lindroth, ja kuorokaveri Nelli Iivanainen säestää:

- Viimeisen vuoden aikana olen käynyt kolme kertaa, ja tämä on neljäs. Mielestäni se on vähintä, mitä voin tehdä auttaakseni jotakuta toista, ja verenluovutus on tehty sekä helpoksi että hauskaksi, Nelli tuumaa.

Mallioppimista parhaimmillaan

Naiset kertovat ”verenluovutusharrastuksen” kulkevan monilla heistä suvussa – Nella muistaa elävästi hetken, jolloin perinne siirtyi äidiltä tyttärelle.

- Olimme viettämässä vapaapäivää kaupungilla ja mietimme, mitä kivaa tekisimme. Annoin äidin päättää, ja hän ehdotti verenluovutusta. Museo olisi ollut toinen vaihtoehto, mutta äidin idea oli mielestäni erinomainen. Siitä se sitten kohdallani lähti, Nella kertoo.

Myös Elin Bergdalin äiti ja isoäiti ovat aina olleet aktiivisia verenluovuttajia, ja nuori nainen aloittikin verenluovutusperinteen heti 18 vuotta täytettyään. Nyt luovutuskertoja on takana yli kymmenen, mutta alarajoilla keikkuva hemoglobiini aiheuttaa jännitysmomenttinsa.

- Aina harmittaa, jos en saa luovuttaa alhaisen hemoglobiinin takia, mutta en ole lannistunut siitä vaan yrittänyt sitten aina uudestaan jonkun ajan kuluttua, Elin sanoo.

Apua antamassa ja saamassa

Luovutuspedillä Nelli, joka on kuoron pitkäaikaisimpia jäseniä, naureskelee viereen ryhmittäytyneille tukijoukoille. Hoitajan etsiessä sopivaa kohtaa suonesta häntä alkaa hieman jännittää, vaikka aiemmilla kerroilla verenluovutukset ovat aina sujuneet mallikkaasti.

- Mitä jos verta ei tule? Nelli pohtii, mutta turhaan.

Veripussi täyttyy reilussa neljässä minuutissa, puristustekniikka ja virtaus on ollut kohdillaan.

Hoitaja kertoo, että osa verenluovuttajista haluaa vierelleen ”tukihenkilön”, ja se on ihan sallittua. Edellisviikolla erään luovuttajan ystävä hieroi tämän jalkoja luovutuksen ajan.

Naiset nauravat olevansa kunnon hätäveriporukka, sillä Veripalvelun kampanjavideon kuvauksissa selvisi, että useampikin Punaisen Myrskyn luovuttajista on O negatiivista eli Suomessa suhteellisen harvinaista veriryhmää. O negatiivista verta voi antaa hätäverenä kaikille potilaille, mutta henkilöille itselleen käy vain oma veriryhmä. Tämän vuoksi O negatiivisista luovuttajista on erityinen tarve jatkuvasti.

- Sovimme saman tien, että jos jollekin jotain joskus tapahtuu, niin riennämme oitis pelastamaan!

Pian Nella kuitenkin vakavoituu, kun muistelee sitä, että on itsekin ollut verenluovuttajan lahjan tarpeessa.

- Yläasteella sahasin käteeni niin, että se jouduttiin leikkaamaan. Leikkauksessa sitten tarvitsin O-negatiivista veriryhmääni, joten osaan todella arvostaa sitä, että kanssaihmiset ovat käyneet vapaaehtoisesti luovuttamassa verta tuolloinkin.

Näkymätön auttaja

Aina kun Punainen Myrsky on pyörähtänyt verenluovutuksessa, kuoron WhatsApp-ryhmässä jaetaan aktiivisuudesta kertovia postauksia – niin tänäänkin. Myös uudemmat kuorolaiset ovat lähteneet mukaan rohkeasti.

- Ensimmäisen kerran olen käynyt aikanaan yksin, mutta kuoroon tultuani lähdin sitten tämän porukan mukaan, kertoo kolme kertaa luovuttanut Essi Taipale.

Veripalvelun kampanjavideolla Essi lauloi sooloa Ultra Bran klassikkobiisistä Minä suojelen sinua kaikelta, josta yksi kuorolaisista oli tehnyt kuorosovituksen varta vasten videota varten. Grex Musicuksen versio kappaleesta sai kehuja itse säveltäjältä, Ultra Bran nokkamies Kerkko Koskiselta.

Kuorolaisten mielestä videolle saatiin vangittua se tärkein, verenluovutustoimintaa ohjaava arvo.

- Voimme suojella tässä maailmassa toisiamme ja pitää huolta, vaikkemme tuntisikaan henkilökohtaisesti.

 
Veripalvelun kampanjavideota Minä suojelen sinua kaikelta katsottiin YouTubessa jo yli 150 000 kertaa, ja Facebookissakin yli 70 000. OIkeudet kappaleeseen oli puoleksi vuodeksi, joten nyt video on poistettu levityksestä.

- Kuoro ei epäröinyt hetkeäkään lähteä mukaan edistämään verenluovutuksen asiaa, kun pyydettiin. Meillä on jo valmiiksi VeriRyhmä ja paljon aktiivisia verenluovuttajia porukassa, joten asian tärkeyttä ei tarvinnut teroittaa, sanoo Nelli Iivanainen.

Video kuvattiin Helsingin Senaatintorilla elokuisena varhaisaamuna, ennen kaupungin heräämistä. Kaunis aamunkajo valaisi Helsingin katot, kun kuoro aamuviideltä kokoontui portaiden ylätasanteelle laulamaan.

- Vedimme kappaleen ihan muutaman kerran, sillä kuvauksissa meni viisi-kuusi tuntia, Grex Musicus -kuoron jäsenet nauravat.

- Se oli kuitenkin todella mukavaa ja kannatti. Meidät on yllättänyt positiivisesti se, miten paljon videota on katsottu ja levitetty ja kuinka moni siitä on kiinnostunut. Moni sanoo saavansa kylmiä väreitä, mikä on upea merkki. Tärkeintä on, että auttamisen ilon sanoma välittyy videolta.

 

Teksti: Iira Hartikainen
Kuvat: Jaakko Martikainen

Juttu on alunperin julkaistu Avun maailma -lehden numerossa 4/2017