Haku Menu

Anni Hautala liittyi Kantasolurekisteriin: ”En keksinyt yhtään tekosyytä olla tekemättä sitä”

Radiosta ja tv:stä tuttu juontaja Anni Hautala liittyi Kantasolurekisteriin viime kesänä. Ilahduttavan moni Annin tähdittämän Aamulypsyn kuuntelijakin on tehnyt hänen kannustamanaan saman. Annin, Jaajon ja Juhan aamulähetystä kuuntelee jopa puoli miljoonaa suomalaista: ”On mahtavaa, että voin radion kautta edistää näin tärkeää asiaa!”, Anni iloitsee.

 

Iltapäiväjuontajat Juuso ja Tinni näyttävät Annin kanssa esimerkkiä sylkinäytteen antamisesta. 

 

Radio Suomipopin Anni Hautala oli kyllä tiennyt Kantasolurekisterin olemassaolosta, mutta kuten niin moni muukin, ei ollut koskaan kehitellyt ajatusta liittymisestä sen pidemmälle – saati vienyt toiminnan tasolle.

Kesällä hän sitten törmäsi videoblogiin, jossa nuori nainen kertoi syöpätaistelustaan ja saamastaan kantasoluhoidosta. Potilas kannusti kaikkia kynnelle kykeneviä liittymään rekisteriin, sanoi sen olevan pieni vaiva.

- Silloin minulle todella vasta iskostui se, että voi olla, että jollekin potilaalle maailmassa on vain yksi sopiva pelastaja. Ja se saatan olla minä! En keksinyt enää yhtään tekosyytä olla liittymättä.

Anni kliksutteli itsensä saman tien Kantasolurekisterin sivuille.

- Totesin, että minun on hoidettava asia nyt tältä istumalta. Tein siis sovinkoluovuttajaksi.fi -testin ja täytin liittymislomakkeen. Kun posti pari viikkoa myöhemmin toi sylkinäytetikut, tiesin itseni tuntien jälleen, että jollen hoida näytteenottoa ja postitusta saman tien, se jää tekemättä. Näytteen ottaminen oli mielestäni vain jännittävää!

Mitä Anni Hautala tuumaisi, jos kutsu kantasoluluovutukseen jonakin päivänä oikeasti kävisi?

- En epäröisi hetkeäkään, koska on suorastaan hullua, kuinka helpoksi se on luovuttajalle tehty. Itselleni tuli yllätyksenä esimerkiksi se, että valtaosa kantasolukeräyksistä tehdään nykyään verenkierrosta hieman verenluovutuksen tapaan, eikä siis luuytimestä. Luulen, että moni muukaan ei tätä tiedä.

Anni postasi liittymisestään Instagram-kuvan kannustustekstin saattelemana, ja on kertonut asiasta useampaan otteeseen myös aamulähetyksessään.

- On todella hienoa, jos olen saanut muitakin liittymään mukaan mahdollisiksi hengenpelastajiksi. Seuraavaksi aion kannustaa myös Aamulypsyn pojat liittymään rekisteriin!

Lue lisää Kantasolurekisteristä. Voit auttaa potilaita myös luovuttamalla verta!

Kantasolurekisterin Soluista elämää -lehti.

 

Teksti: Iira Hartikainen
Kuva: Anni Hautala

Julkaistu 12/2017