Haku Menu

Kesätöissä laboratoriopalveluissa: Jutta Hukka

Jutta Hukka työskentelee toista kesää Veripalvelun laboratoriopalveluissa. Lue, kuinka Jutta päätyi töihin Veripalveluun ja millaisia kokemuksia hänellä on kesätyönantajastaan.


Kuka olet?

Olen Jutta, juuri valmistunut bioanalytiikan opiskelija. Aiemmalta koulutukseltani olen lähihoitaja. Aloitin Veripalvelussa kesätöillä 2019, ja syksyllä aloin työskennellä tuntityöntekijänä. Toukokuun alussa aloitin taas kesätyöntekijänä, tällä kertaa potilaslaboratorion puolella: aiemmin työskentelin luovuttaja- ja neuvolanäytteiden parissa.

Mikä sai sinut aikanaan kiinnostumaan kesätöistä Veripalvelussa?

Koulussa immunohematologian kurssilla tykästyin veriryhmäserologiaan. Ajattelin jo laboraatioiden aikana että tässä on yksi vaihtoehto, mitä voisin alkaa tekemään työkseni. Toisen työharjoittelun aikana pääsin tutustumaan erään sairaalan veripankkitoimintaan ja tekemään monipuolisesti erilaisia immunohematologisia tutkimuksia. Tunne siitä, että tämä on yksi potentiaalinen suunta tulevalle bioanalyytikon uralleni vain kasvoi. Luokallani oli pitkään Veripalvelulla ollut työntekijä, jolta kuulin pelkkää hyvää niin työstä kuin työilmapiiristä. Lisäksi Veripalvelun Facebook-sivustolla oleva Great Place to Work -sertifikaatti pisti silmääni avoimia kesätyöpaikkoja vuonna 2019 katsellessani, joten päätin koettaa onneani.  

Millaisen perehdytyksen sait työhösi laboratoriopalveluissa?

Kun aloitin kesätyöt, muutama ensimmäinen päivä meni muiden aloittavien kesätyöntekijöiden kanssa tutustuen Veripalvelun toimintaan yleisellä tasolla. Veriryhmätutkimuksiin edettiin pikkuhiljaa ja alussa kerrattiin koulussa opittua. Perehdyttäjinä on ollut muutama eri henkilö, mutta ei kuitenkaan liian montaa: useamman eri perehdyttäjän kanssa pääsee näkemään erilaisia työtapoja perehdytyksen pysyen kuitenkin johdonmukaisena. Perehdytyksen aikana käytiin läpi näytteiden kulkua ja monipuolisesti niille tehtäviä tutkimuksia ja periaatteita. Joskus asioita piti vääntää perehdyttäjän kanssa rautalangasta, mutta kiitos heidän kärsivällisyytensä ja ammattitaitonsa, asiat menivät perille. Sellaista ongelmaa ei minulle ole vastaan tullut, etteikö sitä joku olisi osannut auttaa ratkaisemaan. Perehdytyksen jälkeenkin olen aina saanut apua sitä pyytäessäni. Kolmen viikon perehdytysjakson jälkeen jäi varma olo, ja itsenäisen työnteon pystyi aloittamaan luottavaisin mielin.

Mikä on ollut parasta kesätöissä Veripalvelussa?                       

Mahtavien työkavereiden ja koko Veripalvelun henkilökunnan luoma rento työilmapiiri. Veripalvelussa tehdään paljon sellaisia tutkimuksia, mitä ei muualla tehdä, joten osaaminen kehittyy koko ajan.

Mitä uutta olet oppinut Veripalvelussa työskennellessäsi?

Analysaattoreiden kanssa työskennellessäni kärsivällisyyteni lisääntyi huomattavasti. Koska eteen saattoi tulla kaikenlaisia ongelmia, koen myös ongelmanratkaisukykyni kehittyneen. Toki myös luottamus omiin taitoihin lisääntyi ja lisääntyy perehdytyksen ja kesän edetessä.

Mitä vinkkejä antaisit uusille kesätyöntekijöille Veripalvelussa?

Mikäli olet epävarma jostain, kysy rohkeasti. Perehdytys on pitkä ja perusteellinen, mutta apua saa aivan varmasti kun sitä vain pyytää. Kaikkeen tekemiseen löytyy myös kirjallinen ohje, joten ulkoa ei tarvitse kaikkea heti osata.