Haku Menu

Kesätöissä verenluovutuksessa: Juhana Leppinen

Veripalvelussa työskentelee vuosittain kymmeniä kesätyöntekijöitä, jotka ovat tärkeässä roolissa varmistamassa, että toimintamme pyörii myös vuosilomien aikaan normaalilla tavalla. Eniten kesätyöntekijöitä työskentelee verenluovutuksessa, laboratoriopalveluissa ja soluerottelussa. Juhana Leppinen vietti kesän 2020 Helsingin Kivihaan veripalvelutoimistossa.

Kuka olet?

Olen Juhana, tällä hetkellä opiskelen terveydenhoitajaksi ja tavoitteena on valmistua kesän 2020 aikana. Aloin itse luovuttaa verta heti 18-vuotiaana ja olen ollut aina kiinnostunut verenluovutustoiminnasta. Olen pyrkinyt luovuttamaan verta puoliaktiivisesti, vähintään kerran tai kaksi vuodessa.

Mikä sai sinut aikanaan kiinnostumaan kesätöistä Veripalvelussa?

Viimeistä harjoittelupaikkaa etsiessä törmäsin sattumalta vapaaseen harjoittelupaikkaan Veripalvelussa. Tästä olin tietenkin enemmän kuin innoissani, sillä itselläni ei ollut tullut mieleen, että Veripalveluun voisi hakea harjoitteluun.

Kun minut kutsuttiin haastatteluun ennen harjoittelua, tuotiin silloin esiin tietoa kesätyön mahdollisuudesta. Kesätyö Veripalvelussa kiinnosti heti suuresti ja mahdollisuus jatkaa suoraan harjoittelusta töihin tuntui tarjoukselta, jota en halunnut ohittaa. Aina kun olen käynyt luovuttamassa, on verenluovutustilassa työskentelevistä hoitajista huokunut hyvä ryhmähenki ja positiivinen ilmapiiri. Tämä on ollut minulle aina työpaikkaa hakiessa yksi tärkeimmistä kriteereistä.

Millaisen perehdytyksen sait työhösi verenluovutuksessa?

Työ verenluovutuksessa alkoi viikon harjoittelujaksona Sanomatalon veripalvelutoimistolla. Sanomatalolla perehdytys oli enimmäkseen seuraamista ja ohjeiden lukua, mutta viikko huipentui kuitenkin ensimmäiseen aloitettuun ja onnistuneeseen verenluovutuspistoon.

Toinen viikko alkoi Kivihaassa, jossa perehdyttäjän kanssa lähdimme yhdistämään käytäntöä ja ohjeita. Harjoittelujakso eteni usean hoitajan mukana yhdessä tehden ja parhaita työtapoja itselle käytäntöön ottaen. Viimeinen harjoitteluviikko eteni liikkuvan veripalvelun mukana, jossa pääsin perehtymään liikkuvan toimintaan. Harjoittelujakso antoi erittäin hyvän perehdytyksen työn aloittamiselle.

Työyhteisö otti minut mukaan remmiin ”omanaan” joka paikassa hyvin nopeasti ja huumori tuntui olevan mukana kaikessa tekemisessä.

Mikä on toistaiseksi ollut parasta työssäsi?

Parasta on ollut yhteistyö kollegoiden kanssa sekä yleisesti ottaen työyhteisön ”fiilis” ja huumori. Apua on saanut kaikkeen, eikä (omasta mielestäni) tyhmiä kysymyksiäni ole pahalla katsottu. Olen myös päässyt käyttämään omaa osaamistani kollegoiden auttamiseksi ja neuvomiseksi, enimmäkseen muutoksen alla olleissa tietojärjestelmäasioissa.

Mitä uutta olet oppinut?

Päällimmäisenä olen oppinut verenluovutustoiminnan kokonaisuuden. Olen saanut lisää varmuutta asiakaspalvelutyöhön ja asiakkaiden (luovuttajien) kohtaamiseen ja mahdolliseen ohjaukseen ja terveyden (luovutussoveltuvuuden) arviointiin.

Mitä vinkkejä antaisit kesätöitä Veripalvelusta hakeville työnhakuun ja itse työhön?

Saattaa kuulostaa kliseiseltä, mutta: Rohkeasti olla vain oma itsensä ja tehdä töitä persoonallaan, ”niin minoon pärjänny”. Toisena asiana: ”Tee rohkeasti, mieti tarkasti ja kysy helposti”.