Normaalioloissa Veripalvelu organisoi Kantasolurekisterin kuriiritoimintaa, jossa vapaaehtoiset Veripalvelun työntekijät hakevat siirteet ja toimittavat ne potilasta hoitavaan sairaalaan. Tällä hetkellä kansainvälisten siirteiden logistiikkaan käytetään apuna kaupallista kuriirifirmaa.
- Sen käyttö ei ole ihan vaivatonta, sillä meidän pitää etukäteen ilmoittaa Rajavartiolaitokselle jokaisen maahan saapuvan ulkomaalaisen kuriirin tiedot, kuten nimi, passin sekä lennon numerot, Kantasolurekisterin osastonjohtaja Anne Arvola kertoo.
Ulkomaalaiset kuriiri eivät saa liikkua vapaasti lentokentällä, eivätkä Suomessa ylipäätään, vaan heidän tulee poistua lentokentältä heti saavuttuaan maahan, liikkua ainoastaan taksilla ja pysyä lentokenttähotellissa.
Logistiikka on kaikkiaan haasteellisempaa, kun lentojen määrää on jouduttu radikaalisti vähentämään.
- Matkoja on jouduttu reitittämään uudelleen moneen kertaan varsinkin pandemian alussa, kun eri maat sulkivat rajojaan vähän eri aikaan.
Kantasolusiirre säilyy siirtokelpoisena ainoastaan 72 tuntia. Tämä aikaraja asettaa myös haastavia tilanteita, kun suoria lentoja ei joka paikkaan tai joka paikasta enää ole, Arvola kuvailee.
Kohtaamispaikkana toimistokontti
Ulkomaalaiset kuriirit eivät myöskään vie siirteitä suoraan siirtokeskukseen, kuten normaalioloissa, vaan tuovat siirteen Veripalvelun pihalle asetettuun toimistokonttiin. Kontissa Veripalvelun kuriiri ottaa siirteen vastaan, vaihtaa sen toiseen kuljetuslaukkuun ja toimittaa edelleen siirtokeskukseen. Myös tiukka hygieniaohjeistus on vaikuttanut kuriiritoimintaan. Kuriirien tulee käyttää hengityssuojainta ja kantasolusiirteen kuljetuslaukku pyyhitään huolellisesti desinfiointiaineella.
Kaikista muutoksista huolimatta kansainvälinen yhteistyö on Anne Arvolan mukaan sujunut joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta lähes normaalisti.
- Jotkut siirtokeskukset ovat tosin siirtäneet kaikki mahdolliset kantasolusiirtohoidot loppukesään tai alkusyksyyn. Toisaalta taas meillä ja monessa muussakin rekisterissä on otettu käyttöön niin kutsuttu pikalinja luovuttajavalinnassa. Jos luovuttajaehdokkaan kudostyyppi on jo aiemmin testattu tarpeeksi laajasti ja useampaan kertaan, luovuttaja voidaan valita pelkän terveyskyselyn perusteella terveystarkastukseen. Tavallisesti terveystarkastusta edeltävät aina kudostyypin varmistus ja infektiotestaus.

Toimistokontti sijaitsee Kivihaassa Veripalvelun pihalla.

Veripalvelun kuriiri Kirsi Turkki ottaa Kivihaassa vastaan saksalaisen kuriirifirman edustajan, joka on kuljettanut siirteen Suomeen.

Toimistokontissa kuriirit tarkastavat kaikki asiapaperit ja tiedot siirteeseen liittyen.
Avun saaminen perille tärkeintä
Veripalvelussa kuriirina jo useita vuosia toiminut Mervi Alalantela myöntää, että poikkeustilanteessa kuriiritoiminnassa on näkynyt huolta siitä, miten koko kuvio pyörii sujuvasti.
- Ihmettelen, miten erikoisin ratkaisuin ulkolaisen kuriirifirman työtekijät liikkuvat maailmalla päästäkseen suorittamaan tehtäväänsä, kun lentoja ei ole entiseen malliin tarjolla. Kaikki ulkolaiset kuriirit ovat olleet tästä huolimatta ystävällisiä, vaikkakin aika väsyneen oloisia. Varmasti huoli ja stressi siitä, että kaikki sujuu hyvin myös näin epidemia-aikana, vaikuttaa meihin kaikkiin.
Vaikka tilanne on erikoinen, Alalantelan mukaan päällimmäisenä on kuitenkin kiitollisuus siitä, että kantasolusiirrettä tarvitseva potilas saa avun. Ja vaikka Veripalvelun omien kuriirien matkat ovat lyhentyneet aiemmasta, on auttamisen ketjussa hyvin palkitsevaa olla mukana.
- Kuriirimatka Kivihaasta Meilahden sairaalaan ei ole yhtään sen vähempiarvoinen, kuin siirteen haku ulkomailta. Aina on ihmishengen pelastaminen kyseessä, Mervi Alalantela toteaa.

Siirrelaukku kuljetetaan Kivihaasta Meilahteen kantasolukuriirin välittömässä valvonnassa taksin kyydissä.
- Olen miettinyt, kuinka monta ihmistä on mukana pelastamassa kantasolusiirtoa tarvitsevaa potilasta. Siihen joukkoon lukeutuu niin luovuttaja, lääkärit, sairaanhoitajat, Kantasolurekisterin koordinaattorit, kuriirit, taksikuskit, lentokenttähenkilökunta ja myös koko lentokoneen miehistö. Onneksi ketju toimii ja saadaan moni potilas pelastettua, näin pandemian aikanakin.

Kirsi Turkki toimittaa kantasolusiirteen Meilahteen, jossa potilas odottaa siirtoa.
Teksti: Sanna Kettunen
Kuvat: Mervi Alalantela