Haku Menu

Tutkimukset ennen luovuttajan valintaa

Rekisterin jäsen voi saada kutsun jatkotutkimuksiin. Se tarkoittaa, että juuri hänen kudostyyppinsä on alustavissa tutkimuksissa todettu mahdollisesti sopivaksi kantasolusiirtoa tarvitsevalle. Jatkotutkimusten tarkoitus on varmistaa luovuttajan ja potilaan kudostyyppien yhteensopivuus.

 

Mikäli rekisterin jäsen todetaan jatkotutkimusten jälkeen sopivimmaksi luovuttajaksi juuri kyseiselle potilaalle ja hän haluaa olla edelleen mukana auttamassa, aloitetaan kantasolujen luovutuksen suunnittelu.

Luovuttajaehdokkaalle lähetetään sähköpostitse linkki, josta avautuu sähköinen lomake terveystietojen antamista varten. Sähköisen terveyskyselyn täyttäminen edellyttää vahvaa tunnistautumista henkilökohtaisten pankkitunnusten avulla. Terveyskyselyn voi täyttää missä vain älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella.

Ennen luovutusta luovuttajalle tehdään vielä perusteellinen lääkärintarkastus verikokeineen. Luovuttajan terveyteen liittyvissä asioissa ei oteta riskejä. Terveyskysely ja terveystarkastus ovat noin kuukautta ennen suunniteltua kantasolujen keräystä.

 

 

 

Lue tietopaketti jatkotutkimuksiin kutsutuille tästä.

Kantasoluja voi kerätä kahdella eri tavalla: verenkierrosta tai luuytimestä. Tutustu luovutustapoihin tarkemmin tästä.