Haku Menu

Blood Tattoo - Leimaudu elinikäiseksi luovuttajaksi

Veripalvelu ja Legacy Tattoo tarjoavat verenluovuttajille maksuttomia veriryhmätatuointeja Helsingin Sanomatalossa lauantaina 2.2.2019. Tempauksella halutaan kiittää verenluovuttajia, itse tapahtumassa verta ei voi luovuttaa.


Veripalvelu järjestää lauantaina 2.2.2019 klo 9–16 Helsingin Sanomatalon Mediatorilla tempauksen, jossa verenluovuttajat saavat ilmaisia veriryhmätatuointeja. Tapahtumassa eturivin tatuointitaiteilijat helsinkiläisestä Legacy Tattoosta tekevät korvauksetta verenluovuttajien käsivarteen veriryhmän mukaisen tatuoinnin kuudesta mallivaihtoehdosta. Päivän aikana ehditään tatuoimaan 20–50 verenluovuttajaa.
 
Sanomatalon ovet aukeavat lauantaiaamuna klo 9. Tatuointeja aletaan tehdä aamukymmeneltä. Tatuointiaikoja on vain rajallinen määrä, joten tule ajoissa paikalle! 20 ensimmäistä saa varmasti tatuoinnin, loput tatuointiajat arvotaan kiinnostuneiden kesken.

 

Miksi Veripalvelu järjestää tämän tempauksen?

Haluamme hälventää tatuointeihin ja verenluovutukseen liittyviä ennakkoluuloja. Veripalvelussa olimme heti innoissamme tästä, koska haluamme tehdä jotakin uutta ja rohkeaa. Meiltä kysytään tatuoinneista ja niihin liittyvistä luovutusesteistä säännöllisesti. 

Somessa näkyy nykyisin hienoja veriryhmä- ja pisaratatuointeja verenluovuttajilla. Veriryhmän tatuointi ihoon osoittaa vahvaa sitoutuneisuutta auttamiseen; se on tapa osoittaa olevansa verenluovuttaja. Tatuoinnit otetaan usein itselle merkityksellisistä asioista, verenluovutus on monelle sellainen. Tempaus on ennen muuta tapa kiittää sitoutuneita verenluovuttajia sekä lisätä verenluovutustietoisuutta.

Tempauksen ideoi mainostoimisto TBWA. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Legacy Tattoon, TBWA:n ja tapahtumatoimisto MKTG:n kanssa. Kaikki tahot ovat tempauksessa mukana ilman korvausta. Helsingin Sanomat tarjoaa tapahtumalle maksutonta näkyvyyttä. 

 

Toimi näin, jos haluat tatuoinnin:

  • Tatuointeja tehdään vain verenluovuttajille tai verta joskus luovuttaneille. Tarkistamme veriryhmäsi Veripalvelun verenluovuttajarekisteristä paikan päällä. Rekisteristämme löytyy tiedot luovuttajista vuodesta 1995 alkaen.
  • Tule Sanomatalon Mediatorille lauantaina 2.2.2019. Sanomatalon ovet avautuvat klo 9 ja tatuointeja aletaan tehdä klo 10. Ilmoittautuminen alkaa heti yhdeksältä.
  • Ole ajoissa paikalla, sillä 20 ensimmäistä saa varmasti tatuoinnin, loput tatuointiajat arvotaan kiinnostuneiden kesken, kun tiedämme miten monta tatuointia yhteensä ehditään tehdä päivän aikana. Varaudu jonottamaan tatuointia.
  • Valitse tatuointi alla olevista malleista. Mallit ovat nähtävillä myös Sanomatalossa tapahtumapäivänä.
  • Tatuointi on mahdollista ottaa vain käsivarren olkapäästä ranteen alueelle. Pukeudu siis niin, että saat helposti käsivarren paljaaksi.
  • Ota kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaan, sillä tarkistamme veriryhmäsi verenluovuttajarekisteristä.
  • Tatuoitavien tulee allekirjoittaa vastuusopimus Legacy Tattoon kanssa sekä markkinointilupa Veripalvelun kanssa. Tapahtumaa kuvataan ja kuvamateriaalia voidaan käyttää markkinointitarkoituksiin.

Tatuointimallit (huom! kaikkia malleja saatavilla jokaisessa veriryhmässä): 

 


Kysymyksiä ja vastauksia 

 

Kuka voi ottaa tatuoinnin tapahtumassa?

Tatuointeja on tarjolla vain verenluovuttajille, eli henkilöille, joiden tiedot löytyvät Veripalvelun verenluovuttajarekisteristä. Veripalvelu tarkistaa veriryhmäsi paikan päällä, joten ota henkilöllisyystodistus mukaan. Jos et enää voi luovuttaa verta esimerkiksi sairauden tai muun esteen vuoksi, voit silti ottaa tatuoinnin.

Tatuointivuoroja jaetaan aamulla saapumisjärjestyksessä 20 ensimmäiselle, joten saavuthan ajoissa paikalle. Loput tatuointiajat arvotaan kiinnostuneiden kesken ja käytettävissä olevan ajan mukaan. Tatuoitavien tulee allekirjoittaa markkinointilupa, sillä tilaisuudessa otettavia kuvia ja videoita voidaan käyttää sosiaalisessa mediassa ja markkinoinnissa. Tuoreita tatuointeja näytetään samana päivänä Musiikkitalon näytöllä. 
 

Olen luovuttanut verta joskus kauan sitten, voinko siis ottaa tatuoinnin tapahtumassa?

Jos olet luovuttanut verta vuoden 1995 jälkeen, tietosi löytyvät rekisteristämme. Mikäli et muista edellistä luovutusajankohtaasi, voit tiedustella sitä maksuttomasta luovuttajainfosta p. 0800 0 5801 (ark. 8-17).
 

Kuinka monta tapahtuman aikana ehditään tatuoimaan?

Arviomme mukaan vähintään 20 ehtii saada tatuoinnin, enintään noin 50. Tämä riippuu siitä, minkälaisia tatuointeja verenluovuttajat valitsevat. Osa tatuoinneista vie enemmän aikaa kuin toiset.


Kauan tatuoinnin ottamiseen menee aikaa?

Nopeimmillaan pelkän veriryhmäkirjaimen tatuointi vie valmisteluineen noin puoli tuntia. Suuremman kuvioinnin tatuointiin aikaa tulee varata noin tunti.

Kuka tekee tatuoinnit? Helsinkiläisen Legacy Tattoon tatuointitaiteilijat Sailor Andy, Ben Bramzell, Krisse Liljelund, Ile Järvinen, Lasse Meriläinen, Jussi Saarela ja Samuli Hellberg. Tatuoijat työskentelevät vuoroissa, eikä verenluovuttaja voi valita, kuka hänet tatuoi. 
 

Millaisen tatuoinnin voin saada ja mihin kohtaan?

Tatuointivaihtoehtoja on kuusi erilaista jokaiselle veriryhmälle (ks. kuva yllä). Valitse niistä itsellesi mieluisin. Tapahtumassa tatuoinnin voi ottaa ainoastaan jompaankumpaan käsivarteen.

 

Voinko saada itse suunnittelemani veriryhmätatuoinnin?

Se ei aikataulusyistä ole mahdollista, vaan tapahtumassa tatuoidaan Legacyn jo valmiiksi tätä tapahtumaa varten suunnittelemia kuutta eri mallia. Näistä voi valita mieluisensa oman veriryhmän mukaan.

 

Miksei tatuointia voi ottaa muualle kuin käsivarteen?

Tuolit on säädetty niin, että tatuointi onnistuu ainoastaan käsivarteen. Näin saamme myös mahdollisimman monta luovuttajaa tatuoitua kuuden tunnin aikana.

 

Voinko ottaa tatuoinnin vaikka en muista veriryhmääni?

Kyllä, jos olet luovuttanut verta. Kaikkien veriryhmä tarkistetaan vielä paikan päällä Veripalvelun tietokannasta. Sitä varten mukana on oltava kuvallinen henkilöllisyystodistus (ajokortti käy). Jos haluat selvittää veriryhmäsi etukäteen, voit tiedustella sitä maksuttomasta luovuttajainfosta p. 0800 0 5801 (ark. 8-17).

 

Miksi vaaditte henkilöllisyystodistuksen tatuoinnin saamiseksi?

Emme voi varmistaa tietojasi verenluovuttajarekisteristä ilman henkilöllisyystodistusta.

 

Voidaanko verensiirto antaa potilaalle hänessä olevan veriryhmätatuoinnin perusteella?

Veriryhmä tatuoituna ei ole koskaan verensiirron peruste Suomessa. Veriryhmä tarkistetaan potilailta jokaisen verensiirron yhteydessä. Jos veriryhmää ei ehditä määrittää, annetaan kaikille ns. hätäverta, eli O negatiivisen veriryhmän verta, joka sopii pääsääntöisesti kaikille.

 

Miksi tatuoitavilta vaaditaan markkinointilupa?

GDPR eli eurooppalainen tietosuojakäytäntö edellyttää markkinointiluvan allekirjoittamisen. Tatuoitavat henkilöt suostuvat siihen, että he saattavat näkyä tapahtumasta tehtävällä videolla ja tatuoinneista otettuja kuvia voidaan käyttää sosiaalisessa mediassa ja markkinoinnissa.

 

Kuka on vastuussa tapahtumassa otetun tatuoinnin turvallisuudesta?

Legacy Tattoo vastaa tatuointien turvallisuudesta. Jokainen tatuoitava allekirjoittaa vastuusopimuksen, kuten aina tatuoinnin yhteydessä.

 

Voiko tapahtumassa luovuttaa myös verta?

Ei. Verenluovutus on mahdollista ainoastaan arkisin, katso aukioloajat ja -paikat.

 

Voiko verta luovuttaa, jos on ottanut tatuoinnin?

Uudesta tatuoinnista tulee aina 4 kuukauden verenluovutuseste.

 

Mihin luovutuseste tatuoinnista perustuu?

Tatuointi on mainittu veripalveluita Euroopassa sitovassa veridirektiivissä. Lyhin mahdollinen varoaika sen perusteella on 4 kk. Varoajan taustalla on se, että kyseessä on ihon lävistäminen neulalla muussa kuin ”sairaanhoidollisessa” tilanteessa ja tiedetään, että tällaisiin ihon pistämisiin voi liittyä riski veriteitse tarttuville taudeille. Vastaavalla tavalla myös esim. akupunktion ja lävistysten osalta huomioidaan infektioriski.

 

Miksi järjestätte tapahtuman, josta aiheutuu verenluovutuseste 4 kuukaudeksi?

Tapahtuman tavoitteena on kiittää verenluovuttajia, lisätä tietoisuutta verenluovutuksesta ja muistuttaa, että tatuointi ei ole pysyvä este verenluovutukselle. Päivän aikana ehditään tatuoimaan arviolta enintään 50 verenluovuttajaa, ja Suomessa luovuttaa verta vuosittain 118 000 eri ihmistä. Veren riittävyyteen tällä tempauksella ei siis ole vaikutusta.

 

Voiko heti verenluovutuksen jälkeen mennä ottamaan tatuoinnin?

Periaatteessa voi, mutta suosittelemme muutaman päivän väliä, jotta luovutuksen aiheuttama nestehukka on korjaantunut. 

 

Voiko luovuttaa verta, jos tatuointi on kyynärtaipeessa?

Yli 4 kk sitten tehty tatuointi ei sinällään estä luovutusta, mutta hoitaja arvioi aina ennen luovutusta pistopaikan. Tuossa arvioissa huomioidaan näkyvyys pistettävään suoneen ja se, että ihon kunto pistopaikassa on hyvä. Teoriassa siis tumma/laaja tatuointi juuri pistettävän suonen päällä voisi muodostua esteeksi. 

 

Mediassa on viime päivinä uutisoitu tatuointivärien mahdollisista vaaroista. Ovatko Legacy Tattoon käyttämät värit turvallisia?

Turvallisuus on meille tärkeä asia. Tatuointipalveluiden tarjoaja vastaa siitä, että tatuoinnista ei aiheudu vaaraa. Legacy Tattoon käyttämät värit ovat vegaanisia. Tempauksen tatuointivärit ovat Silverback xxx Black, Silverback white, FUSION burnt sienna, Eternal lipstick red, Dermaglo light blue ja Dermaglo golden yellow. Legacyn mukaan värit ovat turvallisia, eikä niistä pitäisi tulla reaktioita. On kuitenkin totta, että tatuoinnin ottamiseen liittyy aina pieni riski. Asiakkaan tulee täyttää ennen tatuoinnin ottamista lomake, jossa hän sitoutuu kertomaan allergioistaan ja sairauksistaan. Pidämme todennäköisenä, että tämä tempaus kiinnostaa niitä, jotka ovat jo ottaneet tatuointeja, ja joille ei ole tullut reaktioita väreistä. 

 

Miten Legacy Tattoo huolehtii turvallisuudesta?

Kaikki Legacyn käyttämät välineet (neulat ja tuubit eli kynäosat) ovat kertakäyttöisiä. Kaikki pinnat, mihin tatuoijat koskevat hanskoilla, on suojattu muovilla.


 

Järjestetäänkö tapahtuma myöhemmin muilla paikkakunnilla?

Tapahtuma on kertaluontoinen. Kampanjaa varten suunniteltuja veriryhmätatuointeja voi ottaa myöhemmin missä tahansa tatuointiliikkeessä omakustanteisesti.