Haku Menu

Kantasoluja voi luovuttaa kahdella eri tavalla

Veren kantasoluja voi kerätä kahdella eri tavalla: verenkierrosta tai luuytimestä. Eri tavoin kerätyt kantasolut ovat ominaisuuksiltaan hieman erilaisia. Potilaan sairaus ja ikä vaikuttavat siihen, kumpi keräystapa kannattaa valita. Joskus voidaan huomioida myös luovuttajan oma toivomus. Noin 80 prosenttia keräyksistä tehdään verenkierrosta.

​1) Kantasolujen keräys verenkierrosta

Kantasolut saadaan siirtymään luuytimestä verenkiertoon valkosolukasvutekijän avulla. Kasvutekijä on aine, jota on normaalistikin elimistössä pieniä pitoisuuksia. Kantasolujen keräämiseksi verenkierrosta luovuttajalle annetaan kasvutekijäpistos 4–5 peräkkäisenä päivänä. Luovuttaja saapuu Helsinkiin kasvutekijähoidon ajaksi ja saa päivittäin pistoksen Meilahden sairaalassa.

Kasvutekijäpistosten vaikutuksesta luuytimen kantasolut lisääntyvät luuytimessä ja alkavat siirtyä verenkiertoon, josta ne ovat kerättävissä. Keräys tapahtuu kyynärtaipeisiin asetettujen kanyylien kautta. Keräys kestää 5–6 tuntia kerrallaan ja se tehdään yhtenä tai kahtena peräkkäisenä päivänä. Kantasolut kerätään kyynärtaipeesta ilman nukutusta, eikä se vaadi luovuttajan jäämistä sairaalaan. Luovuttaja on sairauslomalla kasvutekijähoidon ja solujen keräyksen ajan sekä pari päivää toimenpiteen jälkeen. Veripalvelu korvaa kantasolujen luovutuksesta aiheutuneet välittömät kulut (matkat, korvaukset oman auton käytöstä, ruokailu, ansionmenetys ja mahdolliset hotellikulut).

Lue kantasoluja verenkierrosta luovuttaneen Gabrielin tarina täältä

2) Kantasolujen keräys luuytimestä

Kantasolujen keräys luuytimestä tapahtuu nukutuksessa. Luuydintä imetään neuloilla pienissä erissä pakaroiden yläpuolelta, lantioluun sisältä. Luuydintä kerätään 300–1200 ml ja keräys kestää reilun tunnin.

Luuytimenluovuttaja tulee sairaalaan keruuta edeltävänä päivänä. Kotiin pääsee jo luovutuksen jälkeisenä päivänä ja sairauslomaa saa noin viikon verran. ​Veripalvelu korvaa kantasolujen luovutuksesta aiheutuneet välittömät kulut (matkat, korvaukset oman auton käytöstä, ruokailu, ansionmenetys ja mahdolliset hotellikulut).

Luuytimestä kerätyt siirteet menevät yleensä lapsipotilaille. Noin 20% siirteistä kerätään luuytimestä.


 

Tietopaketti kantasolujen luovuttajaksi valitulle henkilölle

Liity Kantasolurekisteriin​Toipuminen ja riskit

1) verenkierrosta kerättäessä

Kasvutekijähoito voi aiheuttaa luuytimen solumäärän lisääntyessä kipuja, joihin tavalliset kipulääkkeet auttavat. Kivut häviävät nopeasti keräyksen jälkeen.

Sivuvaikutuksina voi lisäksi esiintyä flunssan kaltaisia oireita ja päänsärkyä.

Kantasolujen kerääminen verestä ei aiheuta hemoglobiinitason laskua, sillä muut veren solut palautetaan verenkiertoon luovutuksen yhteydessä. Valkosolujen kasvutekijää on jo vuosia käytetty potilaiden hoidossa, eikä sen tiedetä aiheuttavan pitkäaikaisia haittoja.

2) luuytimestä kerättäessä

Luuydin on itsestään korvautuvaa kudosta. Luovutetun ytimen tilalle kehittyy nopeasti uutta, toimivaa luuydintä.

Luuytimestä kerätään noin viisi prosenttia sen sisältämistä soluista. Tämä ei vaikuta edes hetkellisesti luuytimen kykyyn tuottaa verisoluja. Luuytimen luovuttaminen ei myöskään heikennä vastustuskykyä tulehdustaudeille tai vähennä rokotusten tehoa.

Luuytimen luovuttaminen vastaa noin kahden veriyksikön luovuttamista. Siksi luovuttajan veren hemoglobiinipitoisuus alenee tilapäisesti, mutta korjautuu ennalleen muutaman viikon kuluessa. Tarvittaessa luovuttajalle annetaan elimistön rautavarastojen korvaamiseksi rautatabletteja.

Keruualueet aristavat noin viikon ajan. Ihoon tulee yksittäisiä neulanpiston jälkiä, mutta niiden aiheuttama kosmeettinen haitta on hyvin pieni ja yleensä väliaikainen. Osa luovuttajista tuntee väsymystä siirron jälkeisinä päivinä.