Haku   Ota yhteyttä   Svenska   English
Olet tässä : Etusivu >  Kantasolurekisteri

Pelasta tuntematon potilas

Veren kantasolujen siirtoa käytetään hoitona muun muassa leukemiassa, eli verisyövässä. Kantasolusiirteellä pyritään korvaamaan syöpäpotilaan pahanlaatuiset solut terveillä kantasoluilla. Usein kantasolusiirto on potilaan viimeinen toivo parantua sen jälkeen, kun kaikki muut keinot on käytetty.

Kolmannekselle kantasolusiirtoa tarvitsevista potilaista löytyy sopiva luovuttaja lähisukulaisista, eikä tällöin tarvita tuntematonta auttajaa. Monille potilaista ei kuitenkaan löydy kudostyypiltään sopivaa luovuttajaa omasta perheestä, jolloin auttajaa etsitään kansainvälisestä rekisteristä. Veripalvelu ylläpitää Suomen Kantasolurekisteriä, jossa on sellaisten vapaaehtoisten henkilöiden tiedot, jotka ovat luvanneet luovuttaa veren kantasoluja niitä tarvitseville potilaille.

Rekisteriin tarvitaan etenkin nuoria miehiä

Rekisteriin liittyjä sitoutuu auttamaan ketä tahansa potilasta, lasta tai aikuista, kotimaasta tai ulkomailta. Rekisterin jäsen ei voi itse valita, kenelle hän luovuttaa, sillä luovuttajan valinnan määräävät ensisijaisesti kudossopeutuvuustekijät.

Suurimmalle osalle rekisterin jäsenistä ei tule koskaan kutsua luovutukseen, mutta jokainen jäsen antaa mahdollisuuden elämään. Mitä enemmän rekisterissä on jäseniä, sitä useammalla potilaalla on mahdollisuus parantua. Vuosittain noin 30 suomalaista luovuttaa veren kantasoluja. Kaikkiaan suomalaisia luovuttajia on ollut reilun 20 vuoden aikana noin 500.

Jos olet alle nelikymppinen, liity rekisteriin ja annat useammalle potilaalle mahdollisuuden elämään! Mukaan tarvitaan erityisesti miehiä. Miehiä on rekisterissä vähemmän kuin naisia, mutta biologisista syistä mies valikoituu luovuttajaksi useammin kuin nainen.

Jos et voi liittyä rekisterin jäseneksi, voit auttaa muilla tavoin. Lue lisää.

 Lue tietopaketti Kantasolurekisteriin liittyjälle

Katso video kantasoluluovutuksesta (Metropolian opiskelijoiden projektityö):